James Lind och oral hälsa

Krönika 8 nov 2018
Dela artikeln

The James Lind Alliance (JLA) är en brittisk sammanslutning som etablerades 2004. De sammanför patienter, vårdnadshavare och vårdpersonal så att de gemensamt kan identifiera och prioritera de viktigaste obesvarade frågorna vid behandling av olika sjukdomar.

Målsättningen är att göra organisationer som delar ut forskningsanslag medvetna om vilka frågor som är mest angelägna för patienter och vårdpersonal.

Nyligen öppnade JLA upp för allmänheten att delta i en prioritering av frågeställningar kring oral hälsa. Därefter kommer de i slutet av året att sammankalla till en workshop där de viktigaste obesvarade forskningsfrågorna inom odontologin kommer att summeras. Det är närmare 40 frågor som har nominerats.

Många är välkända, som exempelvis: Vilka metoder är bäst för att behandla karies och parodontit och samtidigt jämna ut ojämlikheter i oral hälsa i samhället? Vilka är barriärerna och möjliggörarna för att på sikt behålla en god oral hälsa? Andra antyder delvis ett nytt tänkande: Hur ska vi förbättra kommunikationen mellan tandvården och befolkningen? Ska tandvården ha en roll i screening och behandling av allmänsjukdomar? Vilken blandning av yrkesroller inom tandvården ger bäst effekt på den orala hälsan?

JLA:s initiativ är inte något som tillhör demokratidebatten. Det är snarare ett ambitiöst försök att bredda underlaget för beslut, eftersom vi vet att forskare, patienter och vårdpersonal har olika syn på vad som bör prioriteras. Dessutom är vårdpersonal sannolikt mer benägna att följa rekommendationer som utgår från frågor de känner igen.

Nästa år torde vi veta mer om vilka frågor patienter, vårdnadshavare och vårdpersonal gemensamt tycker forskningen ska besvara.

Text: Thomas Jacobsen

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch