Klarar vi det i direktsändning?

Krönika 13 jun 2013
Dela artikeln

Det torde inte komma som en överraskning för min närmaste bekantskapskrets – jag är ingen aktiv idrottsutövare och inte heller en speciellt engagerad åskådare. Måhända beror det på dålig uppfostran eller ärftlig belastning, men sannolikt mest på ren lathet. Men slumpen gör ändå att jag ibland hamnar framför tv- eller radiosportens sändningar, och jag kan inte undgå att bli fascinerad. Inte alltid på prestationerna, men alltid på fenomenet idrott.

Idrottares prestationer möts av omedelbara och ocensurerade publikreaktioner. Få yrkesgrupper arbetar under liknande förhållanden. Spänstiga insatser belönas med applåder. Minsta felsteg eller felpass uppmärksammas med högljudda suckar och i värsta fall burop. Och som inte detta skulle vara nog – tv kommer att spela upp misstaget om och om igen i slow motion på bästa sändningstid. Har du riktig otur kommer klippet med självmålet att ligga kvar på YouTube i all evighet. Googla på Tommy Salo och Vitryssland om du är minsta tveksam.

Tandvård är visserligen ingen tävling, men rymmer ändå en publik-, kund- eller patientrelation. Även om vi i framtiden med största sannolikhet kommer att jämföras med varandra på ett helt annat sätt, får vi hoppas att det inte sker på idrottens villkor. Kan ni tänka er Lasse Granqvist euforiskt kommentera i direktsändning från er praktik?

“Välkomna denna soliga tisdagseftermiddag till tandläkare Petterssons mottagning för den årliga behandlingen av fru Nilsson. Han sätter borren till tanden. Oj, oj, oj, oj, oj han hackar i granntanden. Mamma mia! Hur ska detta gå? Han attackerar nu på högersidan och hittar karies. Kommer det att bli kariesfritt? Han skrapar med handexkavatorn. Yes, Kariesfriiiiiiiiitt. Nu är det bara matrisen som ska på plats. Han sätter den på tanden, men vad händer? Oh mon dieu, my god, what is going on? Han sumpar den. Nytt försök. Han glömmer bondingen. Vad är det som händer? Ett fruktansvärt misstag, sköterskan blåser av och laget tar time-out. Nu är spelet i gång igen. Tungan är på väg att läggas över kaviteten, men sköterskan hindrar den med en snabb insats med spegeln. Tanden fylls och putsas. Äntligen är tiden ute. Tandläkare Petterssons har ännu en gång lyckats. En insats som bär bragdens stämpel!”

 

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch