Kraften i en bild

Krönika 24 sep 2015
Dela artikeln

Känslan av vindkantring i debatten om flyktingar och flyktingmottagning har varit mycket påtaglig den senaste tiden. Efter att en diskussion med nästan enbart negativa förtecken allt mer dominerat, blev den fruktansvärda bilden på drunknade treårige Alan Kurdi av allt att döma en viktig orsak till vändningen.

Allt fler människor i Sverige och över hela Europa vill nu hjälpa dem som flyr. Fler tycks öppna sina hjärtan, som förre statsministern efterlyste i valrörelsen, och många öppnar dessutom plånboken. Pengarna strömmar in till hjälporganisationer från privatpersoner och företag.

Praktikertjänst och dess delägare hör till dem som skänker pengar, vilket du kan läsa om i detta nummer.

Vad gör du, ni på arbetsplatsen eller ditt företag? Låt oss veta så ska vi berätta om det i nästa nummer – och även om vad vi på tidningen själva gör.

Under bara några dagar efter att bilden på Alan publicerades ökade andelen svenskar som tycker att vi ska ta emot fler flyktingar från 17 till 25 procent. De som vill ta emot färre minskade från 34 till 29 procent.

Det visar två mätningar från Sifo, som säger att det är ovanligt att opinionen ändras så mycket på så kort tid.

Återstår att se om omsvängningen fortsätter. Risken finns att det svänger tillbaka, och hatarna finns förstås kvar, men utvecklingen hittills är ett bevis på hur en enda bild kan bidra till att vända en opinion.

Det är heller inte första gången. Även tidigare har vi ju sett hur nyhetsbilder kan bidra till att få människor att omvärdera, en ny händelseutveckling att starta och kanske till syvende och sist ändra världen.

Jag tror kanske inte att bilderna i Tandläkartidningen kommer att förändra världen i stort, men kanske bidrar de ibland till en omvälvning i det lilla. Vi vet i alla fall vad en bild betyder och satsar därför på hög kvalitet även i bildjournalistiken. Det kommer du att märka snabbt också i detta nummer.

Här kan du också läsa om hur folktandvården runt om i landet förbereder sig för att kunna möta vårdbehoven hos det ökade antalet flyktingar. Och om att man i Norrbotten erbjudit praktikplats till tandläkare som själva kommit som flyktingar från Syrien för att klara trycket från de nya patienterna.

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch