Kung Bore tar farväl

Krönika 14 mar 2019
Dela artikeln

Vit snö blir otroligt snabbt solkig, på bara någon dag har kung Bore förvandlats till Pelle Snusk. Utanför huset där jag bor ligger det numera ett stort, svart berg som plogbilen skapat av ihopsamlad snö. När snöhögen blev svart är svårt att säga, men fort gick det när det jacketkronevita berget blev amalgamsvart. En vårvinter är verkligen inte vacker, men berget smälter nu äntligen och allt snabbare.

Apropå jacketkronor, dessa porslinskronor av gammalt – ofta kritvitt – snitt, så presenterar vi i detta nummer den sista delen av vårt nordiska tema om keramer. Denna sista del handlar om kliniska resultat av behandlingar med keramiska restaureringar och om keramer i krävande kliniska situationer.

Redan i nästa nummer börjar nästa vetenskapliga tema, också det nordiskt, om antibiotika.

Dessa samarbeten är unika för odontologin, och jag vågar påstå att just samarbetet och det helhetsgrepp om ämnet som då tas har stor betydelse för odontologisk forskning i Skandinavien. Varje nytt tema har en projektgrupp med en representant från varje nordiskt land, och även om jag inte har siffror på det så tror jag att många goda samarbeten fötts ur dessa planeringsmöten.

Vi har också intervjuat studerandeföreningens nya ordförande Aylin Marinova, och jag imponeras som så ofta av unga människors aptit på kunskap, deras entusiasm, förväntningar och framtidsfunderingar. Det finns många luckor att fylla för de unga, det blir man varse när man ser statistiken kring specialisttandläkare och inser att återväxten behöver bli bättre, det skriver vi om på nyhetsplats.

Det mullrar lite i Västerbotten med anledning av de olika villkoren för offentlig respektive privat tandvård, läs mer på sidan 9.

Vi berättar också om smutsiga implantat, ett växande problem som kanske inte alla som köper in ”prisvärda” implantat är medvetna om, men det kan drabba patienter i form av förlorade implantat. Vi har bland annat intervjuat Dirk Duddeck som gjort upplysningen om förorenade implantatytor till sin livsuppgift, artikeln hittar du på sid 12.

Medicinteknik, ett område som omfattar till exempel implantat, tillhör life science, ett område där regeringen vill att Sverige ska vara ledande inom forskning och utveckling. Här behöver tandvården kliva fram, tycker regeringens samordnare Jenni Nordborg som vi har intervjuat på sidan 25.

Intressant blandning, eller hur? Jag hoppas som vanligt att du hittar något som både inspirerar, upplyser och förvånar. Trevlig läsning!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch