Långt från stordrift och riskkapital

Krönika 15 dec 2011
Dela artikeln

Att tandvårdsföretag kan se ut på lite olika sätt är numera en självklarhet; folktandvård, landstingsägda bolag, kliniker ägda av enskilda eller en grupp tandläkare, tandvårdskedjor, kliniker bemannade med stafettandläkare – allt är möjligt. I det här numret berättar vi om en lite udda variant: det brukarägda aktiebolaget.

I de norrländska byarna Lövånger och Jörn några mil från kusten var det definitivt inga riskkapitalister som satsade på att bevara kliniken när folktandvården beslutade om nedläggning för sju år sedan; det var byborna själva som samlade ihop det kapital som behövdes för att behålla tandvården hemmavid. På sidan 12 möter du Lövångersklinikens enda tandläkare och styrelsens ordförande, båda tämligen optimistiska inför framtiden trots att de verkar i en avfolkningsbygd.

På sidorna 16–33 tar vi dig med till årets riksstämma och dentalmässa. Vi ger dig smakprov ur det vetenskapliga programmet, intervjuar besökare på mässan och berättar, lite längre bak i tidningen, om studenternas eget program. Själv lyssnade jag på ett föredrag av historikern Elin Bommenel om Vipeholmsundersökningarna som ledde till avgörande kunskap om kariessjukdomens orsaker. Betraktade genom dagens etiska glasögon är metoden, att låta mentalpatienter äta sockerhaltiga produkter av olika slag för att ta reda på vad som skadar tänderna, naturligtvis helt förkastlig. Men jag tror inte att vi ska förhäva oss, inte inbilla oss att det som sker i vår tid kommer att undslippa framtidens dom. Vem vet vad i dagens forskning som kommer att betraktas som oetiskt, vilka sociala experiment eller ingrepp i naturens gång som historien kommer att döma oss för?

En person som alltid drar uppmärksamhet till sig under riksstämman – för sina framträdanden och för sin person – är Sverker Toreskog. Jag tycker mig ofta se hur han hejdas av intresserade kolleger (eller kanske man kan kalla dem fans) varhelst han rör sig i lokalerna. Så också denna gång. Det finns många skäl att intervjua Sverker Toreskog, på sidan 64 i det här numret gör vi det inför en stundande bemärkelsedag.

Text: Christina Mörk, chefredaktör

Dela artikeln
Christina Mörk, chefredaktör
Christina Mörk, chefredaktör
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen till och med 31 maj 2013.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch