Läsarmöten en höjdpunkt

Krönika 12 dec 2019
Dela artikeln

Riksstämman är över för denna gång. Särskilt intressant tyckte jag det var att lyssna på föreläsningen och den efterföljande paneldebatten om hälsovårdens kompetensförsörjning i framtiden. Socialstyrelsen har i ett projekt tillsammans med framtidsspanarna på Kairos Future tagit sikte på år 2040 och den verklighet som då gäller: Urbanisering, befolkningsutveckling och digitalisering kräver och möjliggör nya tjänster, data blir den nya tidens ”valuta” och vi får vänja oss vid begrepp som plattformsekonomi, sensorekonomi och övervakningskapitalism. Ja, vi är väl redan på god väg åt det hållet.

Med riksstämman följer också Swedental. Varje år blir jag lika förvånad över alla reklamkassar som vi besökare i mässans glada myller samlar på oss. Glädjande nog sågs väldigt få plastkassar i år men det är svårt att bortse från miljöaspekterna när man ser alla tjocka papperskassar i glansigt fyrfärgstryck som delas ut, innehållande endast ett par produktblad och något enstaka varuprov. Jag kom själv hem med ett par stycken, som alla sedan undantagslöst hamnade i pappersinsamlingen. Hållbarhet är temat för nästa års riksstämma, det blir spännande att se vilket avtryck det sätter på monterutbudet 2020.

En stor behållning för oss på redaktionen är mötena under stämmodagarna med er läsare. Någon jag bara pratat med i telefon får plötsligt ett ansikte, jättekul! En del av er har beröm att ge, vilket förstås uppskattas enormt, andra kommer med tips och ger oss konstruktiv kritik som är utvecklande. Etthundrafem personer valde också att stanna till i montern på Swedental och rösta på årets bästa omslag – vilket som vann berättar vi på sista sidan.

I det här numret vill jag slå ett extra slag för den vetenskapliga artikeln. Den handlar om diabetes och fokuserar särskilt på råd till tandvårdspersonal – finns även som pdf på webben, bara att skriva ut! Du hittar också flera sidor med senaste nytt från stämman. Vi skriver också om olyckorna med elsparkcykel, där fula ansiktsfrakturer börjar fylla käk-kirurgernas väntrum och tidböcker allt oftare.

Fler kliniskt relevanta inslag hittar du under vinjetten Metod på sidan 8, där vi berättar om hur man jobbar med epiteser som ersättning för förlorade ansikten. På samma klinik, Specialistkliniken i Örebro, bedrivs också en verksamhet för patienter med ätstörningar som du kan läsa om under Klinik & Praktik på sidan 42. Intervjun på sidan 32 med Thomas Davidson handlar om hälsoekonomiska analyser och prioriteringar, ett område där tandvården är sent ute. Jag hoppas vi kan ge dig en intressant lässtund!

Och förstås, från oss alla på redaktionen till er alla: En riktigt God jul och ett Gott nytt år 2020!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch