Leva och låta leva

Krönika 15 dec 2015
Dela artikeln

Why can’t the world ”leben und leben lassen”, live and let live? Frågan som Joel Gray ställde, en aning retoriskt, i en sång i filmen Cabaret är väl, om jag nu ska använda ett citat som inledning till min ledare, kanske ändå en bra utgångspunkt.

Kvällen innan jag skriver detta kom jag hem från ett europeiskt tandläkarmöte i Bryssel. Ett Bryssel som var påtagligt märkt av rädsla, och med beredskap på naket aggressivt våld.

Det fanns gott om tungt beväpnad militär och polis och när jag gick på gatorna och såg de laddade automatvapnen hade jag tid och goda anledningar till att reflektera över vad vi människor kan göra mot varandra.

Det var en gång insikten att Europas stora nationer måste prata med varandra och samverka som ledde till EU:s uppkomst och i förlängningen till mitt besök i Bryssel för att träffa kolleger från övriga EU dessa ruggiga höstdagar i november 2015.

Den senaste tiden har gett oss många spektakulära våldshändelser utöver Parisdramat, som nog berört oss i Sverige mest, där många oskyldiga fått sätta livet till.

Människor som själva aldrig skulle drömma om att använda våld som ett medel har blivit offer för våld vars syfte kanske bara är begripligt för den som utfört handlingen. Det ryska planet i Sinai, hotellet i Mali, ja, listan på spektakulära dagsaktuella rubrikskapare kan göras lång.

Men allt våld skapar inte stora rubriker, dagligen dör eller skadas många människor för livet i konflikter. Våldet är blint och dödar blint oavsett om det är en skottkärve in i en konsertpublik
eller en attackrobot mot en liten by i ett krigsområde.

Men har detta våld någonsin löst några problem, eller har det bara blivit ett sätt att tillföra ny energi och mer hat i en konflikt?

De döda, de skadade, de kvarlämnade – alla är offer och ingenting blev bättre. Tvärtom, såren kommer att ta generationer att läka.

Jag vill med dessa ord använda ledaren i Tandläkartidningen till att uttala stöd för alla dem som drabbas av det våld som just nu slår så hårt i vår värld.

Text: Hans Göransson

Dela artikeln
Hans Göransson
Hans Göransson
Hans Göransson är ordförande för Sveriges Tandläkarförbund sedan 2014 och tandläkare/rådgivare på Folktandvården Sörmland.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch