Livspusslet som blev ett pusselliv

Krönika 21 jan 2021
Dela artikeln

Nyordslistan 2020 har landat. Jag kommer att tänka på ordet livspussel som fanns med på listan över nya ord år 2007. Ordet är väl i första hand aktuellt för stressade barnfamiljer med många aktiviteter och karriärinriktat yrkesliv och är vid det här laget ganska slitet.

För mig har det fått en ny innebörd på senare tid, då pandemin gett skjuts åt pusselutbudet och jag fått retirera till social distansering (nyord år 2020) i hemmet och min julklapp, en pusselmatta (inte med på nyordslistan) och ett 2 000-bitarspussel. Ett par tusen bitar tar tid, särskilt som motivet är Pomperipossas mycket detaljrika häxskafferi, men skam den som ger sig, pusslandet är både avkopplande och ger bra hjärnträning.  Kort sagt är pusslet en livräddare när livet just nu inte behöver pusslas särskilt mycket.

Det är inte konstigt att många nyord i år tar avstamp i pandemin, som klustersmitta, superspridare och vårdskuld. Turistkorridor och underturism är andra coronarelaterade nyord, som MSB:s generaldirektör tycks ha tolkat som en uppmaning att resa. Likaså är Zoombombning, när en objuden deltagare dyker upp i Zoom-mötet, och nya verbet mjuta – som betyder att stänga av ljud eller mikrofon – tydliga speglingar av pandemin.

Mitt favoritord bland de nya är lesserwisser. En synonym skulle kunna vara amatörepidemiolog, som dock inte finns med ännu. Till sist funderar jag över orden intimitetskoordinator (person som hjälper till att koreografera och göra sexscenerna på film och teater både meningsfulla och trygga för skådespelare) och kanskeman, en man som har svårt att engagera sig fullt ut i ett förhållande. ”Typisk tinderkille”, som en närstående i den yngre generationen uttryckte det. Samma person fnös också föraktfullt åt min så praktiska becknarväska, som trots att det är ett färskt nyord tydligen redan är hopplöst ute.

Tandläkartidningen har under det gångna året använt sig av några av nyorden, superspridare och vårdskuld till exempel. I detta nummer har vi följt tandläkare Susan Sarwari på arbetet vid covid-19-kliniken vid Folktandvården Skåne i Malmö. Det är hennes blick du möter på omslaget. Du får också träffa Aleksandar Milosavljevic, forskare och parodontolog som tagit den digitala undervisningen till nya höjder. Vi berättar också om förbundsmötet som hölls i december och presenterar en ny gästkrönikör, stamcellsforskaren och tidigare studerandeordföranden Peyman Kelk, verksam vid Umeå universitet.

Jag önskar dig god fortsättning och en trevlig lässtund!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch