Lyft blicken mot omvärlden

Krönika 26 aug 2019
Dela artikeln

Semesterdagarna lider mot sitt slut. Hoppas att även du haft möjlighet att utnyttja tiden på bästa sätt. Personligen har jag tagit mig tid att komma ner i viloläge med hjälp av ett antal pocketböcker under ett parasoll vid Medelhavet. En sorglös vecka utan krav på matlagning, städning, tvätt och andra vardagsbestyr.

Intagande min hotellfrukost inser jag likheterna med en hotellfrukost hemma i Sverige eller för den delen nästan var som helst i världen. Jag skulle säkert kunna skriva en hel ledare i ämnet hotellfrukost, med en såväl fördjupad som förklarande text i ämnet, men jag nämner här bara en av mina reflektioner:

Trots stora likheter i utbudet på frukostbufféerna, finns varianter av varor och smaker att ta del av. Det gäller inte bara mellan olika länder utan även mellan olika delar av Sverige. På samma sätt förhåller det sig med den tandvård som erbjuds såväl nationellt som internationellt. Stora variationer finns vad gäller kunskap och utbud, men även likheter.

Vi har mycket att vinna på att noggrant fundera på vilken fördjupning vi ska ta oss tid för. Även om vi själva kan ha svårt att veta vad som är relevant, så har vi ett ansvar att ta del av de kunskaper och förändringar som är nödvändiga för att kunna bedriva en god vård.

Förutsättningen för att på ett strategiskt sätt sovra i det stora utbud som erbjuds är att arbeta organiserat. Sverige har länge haft en tradition av att myndigheter, professionsförbund och fackliga organisationer, fakulteter och andra intresseorganisationer växelverkat för utveckling och förbättring. Denna växelverkan är till gagn för tandvården, till exempel när det gäller utvecklingen av riktlinjer.

Vi tandläkare, som är en relativt liten grupp, bör hålla ihop för att på bästa sätt möta och hantera dagens och framtidens utmaningar. Vi måste gemensamt stå emot idéer där andra grupper lyfts fram samtidigt som tandläkarnas betydelse för verksamheten förringas och förståelsen för legitimationens innehåll och roll minskar.

Det är inte utan viss avund jag uppfattar att andra länders tandläkarorganisationer har en särställning som garanterar upprätthållandet av bland annat kvalitetsfaktorer gentemot allmänheten.

Det är väsentligt för oss att blicka in i och förmedla erfarenheter från tandvård i när och fjärran. Så gör även vår omvärld. Nyligen fick jag frågor om våra erfarenheter av avvecklingen av amalgam från vårt grannland Danmark som just nu ska fasa ut användningen.

Jag rundar av mina tankar vid frukostbuffén med att ställa mig frågan: Hur kan vi veta att vi bedriver en tandvård i världsklass om vi inte nyfiket ser hur andra gör?

Text: Chaim Zlotnik

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch