Makten och härligheten

Krönika 14 aug 2014
Dela artikeln

Har du någonsin funderat över vem som har makt och möjlighet att påverka tandvårdens utveckling? Vem som skriver rapporterna, vem som uppvaktar, vem som viskar i örat på dem som fattar besluten?

Eller kanske på om det går att väga formell makt mot informell, forskare mot politiker, företagsledare mot offentliganställda, nykomlingar mot gamla uvar?

Det är frågor som vi har brottats med under våren när vi sammanställt listan över dem som har makten över tandvården i Sverige. Vi har också diskuterat om det över huvud taget går att väga olika makthavare mot varandra och blanda dem på en och samma lista. Svaret är att det är svårt, men ja – visst går det!

Resultatet av våra vedermödor kan du se i denna tidning – rankningslistan över de 30 personer i landet som har mest makt och inflytande över tandvården. Ett tiotal erfarna och väl insatta personer från olika håll inom tandvården har hjälpt oss med namn, synpunkter, kommentarer och att väga personer mot varandra.

Men den slutgiltiga listan är vår egen produkt och du kanske inte kommer att hålla med oss om allt vi har kommit fram till. Det behöver du inte göra. När det gäller makt finns det ingen absolut och beständig sanning.

Likväl är det roligt om vi får dig att fundera över vilka det är som faktiskt har makten att bestämma över det du gör. Och vi tar gärna emot synpunkter och tankar om vår lista, det kan vara till hjälp för oss inför nästa gång.

Eftersom det snart är val kan styrkeförhållanden snabbt kastas om och vi tänker återkomma med en ny granskning nästa år.

Jag tror att det är första gången som Tandläkartidningen sammanställt en maktlista, och jag vet att det är sista gången vi har gjort ett nummer av “gamla” Tandläkartidningen.

Från och med nummer 10, som du får den 4 september, kommer vi i en helt ny design, med ett delvis nytt och nyttigare innehåll. Och det gäller såväl papperstidningen som vår webb. Men du kan redan nu kika på hur det kommer att se ut. På sidorna 38–43 i denna tidning ger vi dig en försmak av hur det kommer att se ut i framtiden.

Välkomna tillbaka till jobbet och snart även till “nya” Tandläkartidningen!

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch