Människans bästa vän

Krönika 14 mar 2019
Dela artikeln

Det är halvtidsseminarium för Karolina Enlunds doktorsexamen på veterinärmedicinska fakulteten vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala.

Jag har det hedrande uppdraget att vara opponent. Detta är ett unikt projekt också i ett internationellt perspektiv. Avhandlingen handlar om ”förebyggande av parodontit hos hund genom bättre hemvård”.

Parodontit är hundens vanligaste sjukdom, hos människa kommer parodontit först på sjätte plats. Nära 1 800 veterinärer och djursköterskor och 66 434 (sic!) djurägare har svarat på en omfattande enkät om munsjukdomar och hemvård hos hund.

Mycket intressanta resultat. Säger en hel del om hundens bästa vän: människan.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch