Maskininlärning

Krönika 10 okt 2019
Dela artikeln

AI, artificiell intelligens, är nästan här. Eller redan här, men ännu inte så synlig. I alla fall inte för dig och mig. Men Framtidsdagen, en konferens om AI som jag häromdagen bevistade, övertygade mig om att det bara är en tidsfråga innan snart sagt varje aspekt av mitt och ditt liv påverkas av AI, eller maskininlärning, som är vad det handlar om.

I Tandläkartidningen nummer 7/2019 skrev vi till exempel om kariesdiagnostik med hjälp av AI. Enorma mängder data matas in och kalibreras i ”träningsomgångar” till att uppnå en allt större träffsäkerhet. Ju mer data, desto större träffsäkerhet. Träningskostnaden är hög och energikrävande. En annan begränsning är så kallad ”katastrofisk glömska”, vilket betyder att maskinen glömmer allt den lärt sig när den får ett nytt inläringsuppdrag. Tänk guldfisken Doris i filmen Hitta Nemo.

Ytterligare en begränsning med AI är att vi inte får förklaringar till utfallet av databearbetningen. Skulle en sortering av inkommande jobbansökningar anförtros maskinens artificiella intelligens, till exempel, så är det inte möjligt att få en motivering till varför Nisse valdes bort medan Elsa kallades till intervju. Allt hänger på den inmatade datans kvalitet.

Så det gäller att följa upp, kvalitetsgranska och förbättra – ett teknikinförande som AI behöver helt enkelt evidensbaseras. Det var också budskapet på konferensen, att till detta behövs människan. Stora teknikskiften påverkar alltid arbetsmarknaden, och AI är ett mycket stort teknikskifte.

Människors rädsla för arbetslöshet och fattigdom behöver bemötas politiskt, liksom hotet mot människors integritet. Vad ska lösas för medborgarna? Vem äger mina data? Vilka jobb kommer att försvinna? Vad krävs av mig för att klara nya jobb och tjänster?

Tandläkartidningen kommer att återkomma till ämnet AI så fort tillfälle ges, mycket spännande saker pågår. Just i detta nummer har vi dock ägnat oss åt annat, till exempel det nya sättet att undervisa på tandläkarutbildningen vid Malmö universitet. Vi har också träffat tandläkare Clivia Erdel-Kickeritz som startat privatpraktik i Gällivare, och besökt Tandläkarna Stora Gungan ett år efter branden. Vetenskapsartikeln handlar denna gång om kvaliteten på unitvatten, läs den!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch