Med blick på evidensen

Krönika 7 okt 2021
Dela artikeln

Efter att under flera år ha arbetat på myndigheter är jag såklart partisk, men jag blir uppriktigt glad när jag får ett nytt nummer av Vetenskap & Praxis i min hand. Ni vet den där lilla tidningen som SBU ger ut och som följer med Tandläkartidningen.

I floden av vetenskapliga publikationer ger denna skrift mig en plats att landa i och ger samtidigt en bild av hur otroligt mycket forskning som görs inom sjukvård och socialtjänst, och som när den sammanställs och värderas kan hjälpa människor till en bättre vård och omsorg.

Allt som oftast hittar man granskningar som direkt eller indirekt berör tandvården. Nyligen fastnade jag vid en omfattande kartläggning av evidensen inom tandvården sammanställd i en tabell, en evidenskarta. Kartan beskriver hur många systematiska översikter av god kvalitet som publicerats av forskare inom olika ämnesområden. När mina ögon vandrar över tabellen slås jag av att det finns fyra gånger fler översikter som handlar om implantatbehandling än om pedodonti, och mer än dubbelt så många än om kariologi. Vad säger detta om tandvården och forskningen?

Årligen får knappt 38 000 vuxna behandling med implantat. Det är en mycket bra behandling för de flesta av dessa personer, men de är samtidigt bara en liten del av de 4,5 miljoner vuxna som årligen besöker tandvården och som årligen behandlas med 2,7 miljoner fyllningar, eller de 2,3 miljoner barn som regelbundet gör tandvårdsbesök för undersökning och behandling.

Det gläder mig i alla fall att vi har möjlighet att ta del av denna forskning och kunskap, så missa för all del inte detta nästa gång du öppnar Tandläkartidningen!

Text: Andreas Cederlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch