Med fokus på tandtrollen

Krönika 20 okt 2016
Dela artikeln

Varje fredag dimper tidningen Fokus ned i min brevlåda. Jag är väldigt förtjust i deras långa och väl underbyggda texter som tar mig med in i riksdagskorridorer och myndighetsvrår och sätter ljuset på sådant som inte får plats i den dagliga mediadramaturgin.

Tandvården figurerar sällan eller aldrig i artiklarna, så i senaste numret fick rubriken De verkliga tandtrollen mig att haja till.

Ingressen ger en fingervisning om vad artikeln handlar om: Vårdens värstingar är inte, som man kanske tror, de stora, vinstdrivande välfärdsbolagen utan ett fåtal fuskande tandläkare i mindre praktiker.

Ojdå, men vinster i välfärden och medvetet fiffel och fusk är väl två olika saker?, tänker jag och läser vidare att klagomål på tandläkare bara står för en liten del av alla klagomål i vården, och att Svenskt kvalitetsindex visar att tandläkare generellt brukar få höga betyg.

Den bilden känner jag igen. Och jag blir lättad när artikelförfattaren påpekar att inte alla småskaliga privattandläkare är bovar. Såklart de inte är!

De allra flesta månar på alla sätt om sina patienters bästa. Varje år görs det miljontals tandläkarbesök, men bara några hundra leder till anmälningar till Privattandläkarnas förtroendenämnd eller IVO. Alla anmälningar har heller inte fog för sig och leder varken till anmärkningar eller erinran.

Tandläkare åtnjuter som sagt högt förtroende från allmänheten, men några få bovar – tidningen Fokus kallar dem ”de riktiga tandtrollen” – kan förstöra en stor del av förtroendekapitalet för hela branschen, vilket förstås även drabbar deras kolleger.

Nästa år kommer små praktiker att granskas lite extra har det aviserats från IVO, som nu betat av de största högarna av anmälningar och kan ägna sig åt annat. Vi kommer förstås att följa det, men redan nu har vi intervjuat Lars Svärd, inspektör på IVO med stor passion för kvalitet och patientsäkerhet. På sidan 26 får du ta del av hans funderingar.

En annan säkerhets- och kvalitetsaspekt står standarder för. Visste du att det inte bara är instrument av olika slag som är föremål för standarder?

Även barntandvård kommer i framtiden troligen att följa en standard. Vår metodartikel på sidan 8 handlar om hur arbetet med den och andra standarder går till.

Till sist har vi funderat på hur alla riksstämmans föreläsare förbereder sig. Några är vana föreläsare, andra kanske ska presentera sin forskning för första gången.

Under vinjetten Karriär får du på sidan 66 massor av tips på hur du fångar dina åhörare.

Trevlig läsning!

PS. Tipsa oss gärna:
redaktionen@tandlakarforbundet.se

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch