Mediekontakter kan vara fruktbara

Krönika 20 okt 2011
Dela artikeln

Påståendet att medierna oftast ljuger, sprider massor av felaktigheter och förföljer folk må vara en vulgäruppfattning som är rätt extrem, men hörs ändå då och då. Något vanligare är den kluvna syn på medier som man kan spåra hos dem som å ena sidan med emfas talar om att medier och enskilda journalister ska vara opartiska men å andra sidan blir mycket upprörda då andra åsikter än deras egna ges utrymme på nyhetsplats (ledarsidornas partiskhet räknas inte, den är själva grunden för deras existens). Opartiskhet, men på mina villkor, skulle man kunna säga.

Opartiskhet blandas ofta ihop med snällhet, en slags slätstrukenhet. Som om endast rena fakta eller intervjuer som helt och hållet styrts av en intervjuperson skulle vara opartiska. Men journalistikens uppgift är att förklara och spegla fler än en sida av ett ämne eller en konflikt; att hövligt ligga lågt är inte opartiskt.

Att det begås massor av fel i medierna är jag väl medveten om. Inte minst har sex år som ledamot i Pressens opinionsnämnd givit mig otaliga exempel på det (där bedömer man dock inte om en artikel har innehållit faktafel eller varit slarvig på annat sätt utan om någon har lidit skada av en publicering). Men de medvetna felaktigheterna är faktiskt sällsynta.

Vid sidan av alla, berättigade och oberättigade, klagomål på medier existerar på många håll ett respektfullt förhållande mellan dem som har något att berätta för allmänheten och allmänhetens representanter, medierna och deras journalister. Ett exempel berättar vi om i det här numret.

Som en fördelaktig bieffekt av arbetet med Tandläkarförbundets kampanj mot godis och läsk för några år sedan har tandläkarna i Skåne fått goda kontakter med de lokala medierna som även efter kampanjen intresserar sig för de nyheter som tandläkarna levererar och också vänder sig till tandläkarna när de behöver odontologisk expertis. Privattandläkaren Ingrid Frankman berättar mer i intervjun på sidan 22.

I Skåne har tandvården och medierna med andra ord grävt kanaler till varandra, inte skyttegravar.

Text: Christina Mörk, chefredaktör

Dela artikeln
Christina Mörk, chefredaktör
Christina Mörk, chefredaktör
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen till och med 31 maj 2013.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch