Mer än bara en huvudkudde

Krönika 12 jan 2012
Dela artikeln

Utmattad efter en vinternatts jakt somnade Kasper på mitt skrivbord med huvudet vilande på en trave böcker. Visserligen kan doktorsavhandlingar fylla många viktiga syften, men det var knappast skribentens tanke att flera års studier skulle resultera i en huvudkudde. Kaspers rofyllda sömn ska dock inte tolkas som kritik. Även om jag har stor respekt för katter, tycks Kasper sorgligt nog sakna intellektuella förutsättningar för ett djupare vetenskapsintresse. Inte heller hans återkommande promenader över tangentbordet tyder på en högre bildning. I alla fall om man försöker tolka resultatet på dataskärmen.

Även vetenskapens förhållande till en mer intellektuell mottagare kan vara komplicerat. Flera olika initiativ har tagits för att göra forskarvärlden mer tillgänglig för en bredare allmänhet. Hanna Fahl beskrev nyligen i en krönika i dn hur tidskriften Science bjuder in forskare till tävlingen »Dance your PhD«1. Sannolikt skulle kvaliteten på många forskningsprojekt främjas av en respektfull dialog mellan forskare och konsument – it takes nämligen two to tango.

 

Trots att forskningskompetensen i huvudsak koncentrerats till de akademiska institutionerna, ligger ansvaret för vårt professionella kunnande utspritt på flera händer. Universitet och högskolor har instrumenten men kan inte alltid identifiera alla relevanta frågeställningar. Om inte professionen i övrigt bidrar med sin kompetens och erfarenhet finns risken att forskningen kommer att besvara frågor som aldrig ställts.

Svensk odontologisk forskning står inför flera viktiga utmaningar. Ett större antal kunskapsluckor har identifierats av sbu och Socialstyrelsen. I skrivande stund pågår ett arbete med att skapa nationell samverkan kring klinisk forskning mellan odontologins olika aktörer. En viktig partner är givetvis den kliniska verksamheten, både i offentlig och privat regi.

Odontologisk allmänpraxis har ingen tradition av forskning. Emellertid har de den största kontaktytan mot befolkningen och därmed en gedigen erfarenhet av vårdens styrkor och svagheter. För att lyckas engagera denna viktiga grupp måste invitationen både poängtera ansvar, verksamhetsnytta och delaktighet. Vår professionella utveckling är en gemensam angelägenhet där alla aktörer bör delta.

1. www.dn.se

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch