Midnattssol mellan hägg och syren

Krönika 7 jun 2018
Dela artikeln

Man ser inte längre några isbjörnsungar i koppel på Tromsøs gator. Inga polarskeppskaptener heller. Det var de som under tidigt 1900-tal på sina promenader i staden visade upp sina vitlurviga souvenirer, hemförda från strapatsrika valfångstresor i polarhaven.

Ungarna, som ju inte är ofarliga särskilt länge, såldes sedan till djurparker i Europa. Detta berättar guiden när vi i sakta mak färdas genom staden i hans lilla turisttåg. Det är säsongspremiär för tåget denna dag, den första dagen (eller natten) med midnattssol här uppe.

Dagens Tromsø präglas inte längre av valfångstfartyg och säljägare, snarare av universitetet och tandläkarhögskolan, världens nordligaste, och av äventyrsturism. Framför allt norrskenet vintertid lockar turister från när och fjärran, mest fjärran.

Kinesiska bröllopsresepar, till exempel. En bröllopsnatt under norrsken för med sig måttlös lycka, framför allt åt det barn som kanske blir till. Hur det nu än är med den saken, men hisnande och magiskt vackert är det i alla fall.

Varför pratar jag om Tromsø? Jo, jag kommer just från det årliga mötet med de nordiska tandläkartidningarna. Huvudsyftet med mötet är att planera våra gemensamma nordiska vetenskapsteman. Informationsutbyte är ett annat värdefullt syfte.

Denna gång var det extra mycket nyheter från Danmark och Finland, där det på bägge håll pågår stora förändringar inom tandvården. För en tid sedan (nummer 4/2018) skrev vi om tandvårdsreformen i Finland som ingår i den största hälsovårdsreformen där någonsin. Exakt vad den innebär för till exempel mindre privatkliniker är ännu in i det sista ovisst.

I Danmark är avtalet som reglerar ekonomin mellan staten och förbundet uppsagt och ersatt av en lag. Tandläkarna får mindre ersättning och fler regleringar och inspektioner. Medlemmarnas förtroende för det danska tandläkarförbundet är i gungning och många tandläkare uppger att de överväger att sluta som tandläkare.

En stor grupp missnöjda tandläkare utmanar förbundet som politisk maktfaktor och har via Facebook mobiliserat tusentals danska tandläkare att demonstrera. Förbundet står tämligen handfallna inför utvecklingen, berättade Trine Ganer, redaktör på danska Tandlægebladet, när vi sågs i Tromsø. Du kommer att få läsa mer om detta i ett kommande nummer.

Men först får du här bland annat läsa om ny spännande forskning om generna som styr utvecklingen av karies (sidan 16). Kanske dna-topsar du alla dina patienter om tio år? Vi har också kartlagt marknadsandelarna för privat och offentlig tandvård i Sverige. Och på sidan 15 säger vi grattis till Käftis i Malmö som just firat 70-årsjubileum.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch