I min dator finns en mapp jag kallar fyndlådan. I denna samlar jag nyhetsklipp, skärmdumpar från nätet och till och med några vetenskapliga artiklar. Detta osystematiska samlande fyller egentligen bara ett syfte – det kan vara bra att ha.
Iögonfallande rubriker från kvällspressen är alltid tankeväckande. Ni är säkert bekanta med påståenden som att ”patient tvingades dra ut sex friska tänder” eller att ”twilightstjärna har använt så mycket tandtråd att en bit av en tand lossnat”.
Lokalpressen är mer harmlös. ”Mållöst inför storpublik” kan tolkas som en överdrift när 563 åskådare följde en fotbollsmatch.
Allt är uppenbarligen relativt. Möjligen är det väl självklart att poängtera att ”dödligheten i Sverige är fortfarande 100 procent”.
Trender kommer och går och samlingen innehåller några tidsdokument. För några år sedan skrevs mycket om att sökvanor på nätet gav oss möjlighet att förutse utbrott av vinterkräksjuka eller influensa. I dag vet vi att sökvanor förändras och att denna metod inte längre är lika användbar.
Långt ner i lådan ligger en översiktsartikel som försöker svara på frågan om det är säkert att använda tandborste. I slutet av nio tätskrivna sidor konstateras att det inte är lämpligt att använda tandborsten för att framkalla kräkning och att man inte ska borsta sina tänder under tiden man springer.
Jag vrider och vänder på detta vetenskapliga alster och frågar mig: Varför? Har jag missat något? Vad är det jag inte förstår?
Jag samlar vidare och återkommer kanske med ett svar.