Min fyndlåda

Krönika 10 nov 2016
Dela artikeln

I min dator finns en mapp jag kallar fyndlådan. I denna samlar jag nyhetsklipp, skärmdumpar från nätet och till och med några vetenskapliga artiklar. Detta osystematiska samlande fyller egentligen bara ett syfte – det kan vara bra att ha.

Iögonfallande rubriker från kvällspressen är alltid tankeväckande. Ni är säkert bekanta med påståenden som att ”patient tvingades dra ut sex friska tänder” eller att ”twilightstjärna har använt så mycket tandtråd att en bit av en tand lossnat”.

Lokalpressen är mer harmlös. ”Mållöst inför storpublik” kan tolkas som en överdrift när 563 åskådare följde en fotbollsmatch.

Allt är uppenbarligen relativt. Möjligen är det väl självklart att poängtera att ”dödligheten i Sverige är fortfarande 100 procent”.

Trender kommer och går och samlingen innehåller några tidsdokument. För några år sedan skrevs mycket om att sökvanor på nätet gav oss möjlighet att förutse utbrott av vinterkräksjuka eller influensa. I dag vet vi att sökvanor förändras och att denna metod inte längre är lika användbar.

Långt ner i lådan ligger en översiktsartikel som försöker svara på frågan om det är säkert att använda tandborste. I slutet av nio tätskrivna sidor konstateras att det inte är lämpligt att använda tandborsten för att framkalla kräkning och att man inte ska borsta sina tänder under tiden man springer.

Jag vrider och vänder på detta vetenskapliga alster och frågar mig: Varför? Har jag missat något? Vad är det jag inte förstår?

Jag samlar vidare och återkommer kanske med ett svar.

Text: Thomas Jacobsen

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch