Munhälsan tiger still?

Krönika 2 maj 2014
Dela artikeln

Det undgick väl knappast någon att regeringen häromveckan lade fram den tjocka lunta som utgör den ekonomiska vårpropositionen, vilken under ett år som detta i sin tur också utgör ett slags valmanifest för den stundande kampanjen.

Noterbart i sammanhanget är att ordet ”tandvård” (inräknat alla upptänkliga kombinationer där det kan ingå) förekommer tre (3) gånger i proppen. ”Sjukvård” förekommer 59 gånger. Skola? 159 gånger.

Jag tror att detta förhållande ganska väl speglar den politiska vikten av områdena för närvarande.

Nu finns det ju förstås de som vill ändra på detta styrkeförhållande, så samma dag som Anders Borg tog sin proposition till riksdagen anordnades ett seminarium med rubriken ”Vart ska odontologin ta vägen?” av Vetenskapsrådet. På plats var en ganska betydande del av tandvårdens och odontologins makthavare, tillsammans med en del politiska dito och flera myndighetsföreträdare.

Från de flesta argumenterades det för att statsmakterna ska göra allvar av det faktum att munnen tillhör kroppen och inkorporera tandvårdslagen i hälso- och sjukvårdslagen. Samtidigt stod det klart att få trodde att det skulle bli så inom överskådlig tid.

De flesta partier tycker ju rent principiellt att munnen är en del av kroppen, men tycks, ungefär som när det gäller monarkin, inte vara beredda att ta konsekvenserna av sina åsikter. Medborgarna är ju mycket nöjda med dagens tandvård. Och så länge det är så är inkonsekvenser, även i lagstiftning, inget oöverstigligt problem för någon politiker.

Så de som inte vill röra tandvården kan nog tills vidare vara lugna. Men ju mer forskningen visar på samband mellan munhälsa och sjukdomstillstånd, desto närmare kommer nog munnen att även i lagens ögon bli en del av kroppen. Men med tanke på demografi och den medicinska utvecklingen är vi kanske då redan framme vid att vi även betalar mer av hälso- och sjukvården ur egen ficka.

De som lever får se. Under tiden tiger munhälsan still. Eller?

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch