När effekten uteblir

Krönika 19 aug 2015
Dela artikeln

Nu startar föreberedelserna för hösten och semesterdimman börjar sakta skingras. På mitt skrivbord finns en kom ihåg-lista och dessutom en trave tidskrifter, artiklar och tidningsurklipp som jag planerat att läsa. Ganska långt ner sticker det ut ett urklipp från DN som väcker minnen till liv.

Några av er kanske kommer ihåg Elis Sandberg, veterinären som framställde thymuspreparatet THX.

I början av 1950-talet testades THX som ett tänkbart botemedel mot cancer. I mitten av 1960-talet gavs över 100 000 injektioner vid Elis Sandbergs klinik i Aneby i Småland. Många grep efter ett sista halmstrå.

Medicinalstyrelsen reagerade med att stänga mottagningen vid ett flertal tillfällen, men patienterna slöt upp bakom Sandberg. En klar majoritet visade sig missnöjda med den konventionella medicinen.

Konflikten med myndigheterna pågick fram till slutet av 1980-talet och resulterade i en kompromiss där THX godkändes som naturläkemedel för injektion. Frågan har åter aktualiserats i och med EU:s agerande kring antroposofiska läkemedel.

Idéhistorikern Maria Björk tar i sin artikel Då trodde man att ett extrakt botade cancer i DN (Dagens Nyheter, 4 juni 2015) upp problemet hur vården ska förhålla sig till patienternas önskemål i relation till det vetenskapliga kunskapsläget. Ett dilemma som också är bekant inom odontologin.

Nyligen konsulterades jag kring en patient som hävdade sig blivit zinkförgiftad av dentala material och önskade att de ersattes.

Ska jag avfärda önskemålet på vetenskaplig grund eller bemöta hennes begäran?

Hur ska vi hantera sjuka individer när alla vedertagna vapen i arsenalen visat sig verkningslösa?

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch