När förändring är det enda konstanta

Krönika 17 okt 2013
Dela artikeln

Jag fick mitt första fasta journalistjobb för ungefär 25 år sedan. Då stod grafiker och klistrade in text och bild på pappersark som sedan kördes med bil till tryckeriet. Internet låg i sin linda och vi var helt fascinerade över att, via en lång och krånglig väg med en speciell dator, kunna läsa delar av vad Financial Times och Wall Street Journal skrev, redan före det att tidningarna via flyg hade nått Sverige.

Skulle någon ha sagt att man snart skulle kunna skicka hela tidningen vart som helst med en knapptryckning, plocka fram vilken information som helst när som helst på dygnet och kommunicera med vem som helst nästan var som helst i världen hade vi haft svårt att tro det.

Nu är vi där. Jobbet har på flera punkter förändrats radikalt och som journalist har det gällt att vidareutbilda sig och hänga med.

I tandvården gäller nog detta i än högre grad. Nya metoder, ny teknik, nya material, nya forskningsrön, nya sätt att dokumentera och möta patienter. Förändringen är det enda konstanta, som Herakleitos lär ha sagt.

Så hur möta denna ständiga förändring? Bör man kräva att tandläkare efterutbildar sig för att hänga med i utvecklingen? Det togs upp på Tandvårdsforum här­om veckan.

Klart är att Sverige är ett av de ganska få länder som inte ställer några som helst krav på efterutbildning för tandläkare. Trots att frågan stötts och blötts nästan lika länge som jag varit i journalistbranschen tycks diskussionen stå och stampa på ungefär samma ställe.

Är vi mjäkiga eller bara väldigt, väldigt eftertänksamma? Är vi rädda för förändring? Är dagens system as good as it gets?

I Norge är efterutbildning obligatorisk för medlemmarna i Den norske tannlegeforening, där nio av tio tandläkare är med. I Danmark finns inget obligatorium, men ett system med diplomering som sätter tryck på tandläkare att efterutbilda sig.

Mer om detta kan du läsa på sidan 40 i detta nummer. Än mer om efterutbildning och kraven i andra länder kommer vi att skriva snart, i väntan på att någon sätter ner foten i frågan här på hemmaplan.

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch