När ideologierna får härska

Krönika 5 jul 2018
Dela artikeln

Mitt intresse för Donald Trumps twittrande har svalnat betydligt efter hans valseger, sannolikt på grund av ren utmattning. Det finns en gräns för hur många tokerier jag kan reagera på, och den tröskeln har passerats med marginal. Men när han den 30 maj skrev under den så kallade Right to try-act vaknade mina avtrubbade sinnen.

Lagen syftar till att öka möjligheten för patienter med livshotande sjukdomar att få tillgång till läkemedel som befinner sig i en mycket tidig fas av klinisk prövning och som ännu inte är godkända av FDA, USA:s motsvarighet till Läkemedelsverket.

Det har tidigare funnits en lagstiftning som medger att personer med terminal sjukdom ska få tillgång till experimentella substanser, men den nya lagen är mer omfattande. Både diabetes och hjärtsjukdomar är trots allt potentiellt livshotande.

Den vetenskapliga tidskriften The Lancet menar i en kritisk artikel att beslutet skapar falska förhoppningar hos patienterna, och dessutom äventyrar det den kliniska prövningen av nya läkemedel. Trettioåtta betydelsefulla sammanslutningar, bland annat American Cancer Society och American Society of Clinical Oncology, har i ett brev till kongressen framfört skarp kritik.

Författaren till lagen, den republikanska senatorn Ron Johnson, antyder att den egentligen syftar till att undergräva makten hos myndigheter som FDA. Ett mer ideologiskt beslut för att ytterligare begränsa statens roll i förhållande till individens bestämmanderätt är svårt att hitta.

När ideologier kolliderar med sakkunskapen får vi ofta bekymmer. Principer prioriteras före förnuft. Denna hypotes kan även vara värd att testa inom den svenska politiken.

Text: Thomas Jacobsen

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch