Nostalgi och framtidstro

Krönika 16 jun 2016
Dela artikeln

När förslaget om att anordna en Alumnidag för tidigare studerande på Käftis i Malmö presenterades var jag försiktigt positiv. Jag tyckte att det skulle vara en framgång om sisådär ett 70-tal tidigare elever anmälde sitt intresse.

Nära 300 deltog vid denna första riktiga Alumnidag. Drömmen överträffas av verkligheten.

Nyligen träffade jag en äldre kollega på ett annat lärosäte och med annan utbildning. Vi kom att diskutera vilka faktorer det är som gör att man trivs i en verksamhet.

Vi prövade några olika förklaringar och enades till sist om att det går att finna två nyckelord som karaktäriserar trivsel i en studiemiljö och på en arbetsplats: Stolthet och glädje.

Vi hade helt olika upplevelser av våra båda verksamheter. Jag är mycket stolt och glad över min tid – då och nu – på Käftis.

Min kollega hade en helt annan bild och känsla av sin egen studie- och arbetsmiljö. Stolthet och glädje är inget som någon annan kan bestämma. Det är känslor som byggs upp inifrån.

Vid en återsamling som denna blir det mycket nostalgi: minnen och återseendets glädje.

Intressant nog handlade mycket inte bara om dåtid, utan också om framtiden. En profession som har en tydlig framtidstro, grundad i stolthet och glädje under utbildningstiden.

Det inger hopp.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch