Nu tackar jag för mig

Krönika 13 jun 2013
Dela artikeln

Det var min kärlek till det svenska språket, min nyfikenhet och vetgirighet som ledde mig in i journalistyrket i mitten av 1960-talet. Trettio år senare hade jag också utvecklat ett brinnande intresse för en tidnings helhet; den grafiska formen, bilderna, papperet och, förstås, själva idén med tidningen – jag ville ha inflytande över alltihop. Därför sökte jag jobbet som chefredaktör på Tandläkartidningen.

»Tandläkare – om dem finns det väl inget att skriva«, sa en kollega när jag berättade om mina jobbplaner. Han tyckte att jag borde ta jobb på en bostadstidning. Men han hade ingen aning om – och det hade nog inte jag heller – hur otroligt mycket en nyfiken och vetgirig person kan få ut av att arbeta med en läsekrets av tandläkare, hur givande det kan vara att göra en tidning för en så engagerad yrkesgrupp, hur många nya insikter man får varje dag.

En av mina första lärdomar, vid sidan av allt som har med tandvård att göra, var att man inte ostraffat bortser från den starka sammanhållningen i kåren, att tandläkare håller reda på varandra. Jag hade avskaffat spalten med födelsedagar – den var mossig, tyckte jag – och möttes av en folkstorm. Det fanns till och med de som lämnade förbundet i protest. Jag insåg mitt misstag, återinförde födelsedagsspalten och lade senare till den intervju med en jubilar som numera finns i varje nummer.

Under mina nästan 18 år som chefredaktör har jag lett ett oavbrutet utvecklingsprojekt. Mina medarbetare och jag har utvärderat och förbättrat, låtit utomstående experter utvärdera och gjort nya förbättringar – allt i syfte att ge Sveriges tandläkare den bästa tidning vi just då har kunnat åstadkomma.

Nu lämnar jag med varm hand över Tandläkartidningen till min efterträdare Örjan Björklund, övertygad om att han kommer att fortsätta den ständiga förnyelsen av tidningen. För säkerhets skull lämnar jag också över alla protestbreven som mitt tilltag med födelsedagarna utlöste. Som en påminnelse om tandläkarnas stora engagemang i sin tidning och för varandra.

Fotnot. Örjan Björklund skriver sin första krönika i nummer 9 av Tandläkartidningen som kommer ut den 15 augusti.

Text: Christina Mörk, chefredaktör

Dela artikeln
Christina Mörk, chefredaktör
Christina Mörk, chefredaktör
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen till och med 31 maj 2013.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch