Nya ansikten

Krönika 11 okt 2018
Dela artikeln

Vi har tagit nya redaktionsbilder. Själv tittar jag inte gärna på nytagna foton av mig själv, så våndan är varje gång lika stor när det är dags för nya bylinebilder. Jag har alltid 1940- och 50-talens vackra porträtt för ögonen när det närmar sig fotografering.

En bild där ansiktet är något vridet åt sidan, nästan lite bortvänt, med kraftiga skuggor i ljussättningen och ett gåtfullt leende, kanske hakan eftertänksamt vilande i handen. Photoshop fanns inte då men retuschören kunde sin sak. Det blev alltid stilfullt och tjusigt, för att inte säga glamoröst, trots att kläderna sällan lyftes fram i bilden.

På sin höjd skymtade ett sedesamt pärlhalsband fram under en krage eller vid jumperhalskanten. Inte mer. Men det blir aldrig såna bilder, och den som känner mig vet att pärlhalsband och jumper inte är min grej. Den här gången blev det turkos jacka i stället. Resten av redaktionsgänget dyker upp med sina nya bilder här och var i tidningen, och på webbens kontaktsida. Glöm förresten inte att kika in på vår webb då och då, vi håller som bäst på och skruvar lite på olika funktioner där så att nyttan för dig ska bli större.

Jag hade hoppats att ett valresultat skulle ge anledning till kommentarer i den här krönikan, eller på annat sätt bidra till innehållet i tidningen, men dödläge råder i skrivande stund. Vi kan dock konstatera att inga tandläkare finns på folkvald plats i riksdagen, däremot i några landsting och regioner (läs mer på sidan 28). Tandläkartidningen vill ju gärna intervjua tillträdande socialminister eller andra politiker, men det får alltså vänta. Vi får se hur länge.

Under tiden får du på sidan 8 läsa ett reportage om vad det innebär när praktiken brinner upp, här talar bilderna verkligen för sig själva. Vi berättar också om hur privattandläkarna i Kalmar län nobbar avtalet om barntandvård (sidan 17) och om hur olika prissättning studentklinikerna tillämpar för patienterna (sidan 20). Porträttintervjun har vi denna gång gjort med en ung tandläkare som tycker småstaden ger bästa möjligheterna till självförverkligande, du får möta Lovisa Cehlin på sidan 36.

Därutöver hittar du som vanligt vetenskap lite längre bak i tidningen: Endodonti – ska rotbehandling ske vid ett eller flera tillfällen? HTA-O säger sitt och menar att det behövs mer forskning för att fastställa det. Du hittar också en artikel om Kostmanns syndrom, för mig och för många andra tandläkare en okänd diagnos. Men parodontit är ett kännetecken, så läs mer om sjukdomen på sidan 70.

Mycket nytta och även lite nöje!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch