Nyårsförhoppningar

Krönika 2 feb 2012
Dela artikeln

God fortsättning. Kan man säga så fortfarande? Och i så fall: hur länge? Vi vill förstås gärna ha evidens
av god kvalitet, eller åtminstone bästa tillgängliga kunskap i frågan. Om man vänder sig till etikettoraklet Magdalena Ribbing blir kanske svaret att formuleringen fungerar bra till och med Tjugondag Knut. Så jag är precis på den säkra sidan när denna krönika skrivs. Alltså: god fortsättning. »På vaddå?«,
undrar du. I detta fall på det nya året. Vi har själva fortfarande möjligheten att ge detta nya år en mycket god fortsättning. Så sätt igång. 2012 ska bli den goda fortsättningens år.

 

En av mina förhoppningar är att forskning och utveckling blir allas vårt intresse och angelägenhet. Men
det räcker inte att bara drömma och hoppas. Det ska till lite verkstad också. Och goda exempel. Min blick faller på en skrift* från landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet i Linköping, som handlar om hur man förverkligar visioner och öppnar dörrar för forskning. Man beskriver ett helhetsgrepp »från student till docent«, för att ge såväl forskningsintresserade studenter som disputerade rätt stöd i sin forskarkarriär. Och samtidigt stärks den kliniska forskningen. Det är naturligtvis ingen »quick fix«, alls inget underverk. Rätt banalt egentligen, om man ska vara ärlig. Men hittills tämligen unikt. I bakgrundsbeskrivningen ingår en insikt om att det finns ett problem: klinisk forskning har tappat mark.

 

Om det finns problem måste man identifiera vilka hinder som finns och sedan finna vägar att undanröja dessa hinder. Ett hinder är brist på tid. Och tid kan man inte röja undan. Men man kan köpa tid. Upp till 30 procent av arbetstiden kan avsättas för forskning på vissa kliniska tjänster. Det finns också ett
premiesystem när man passerar tydliga kontrollstationer. Då blir det automatiskt klirr i det egna lönekuvertet. Och hela sy­s­temet bygger på insikten att klinisk forskning är livsviktig för god vård.
Många av förslagen handlar om läkar­världen. Men det krävs inte mycket kreativitet för att överföra konceptet också till tandläkarvärlden. Och det har man faktiskt redan gjort i Östergötland, om än i
blygsam skala. Tänk tanken att ett antal forskningsintresserade tandläkare, i offentlig och privat tandvård, fick möjlighet att avsätta någon dag i veckan för klinisk forskning. En fantastisk nyårsdröm. Och som sagt: den goda fortsättningens år har ju just börjat.

Forskning och utveckling, 2011, nov. Skriften kan gratis beställas via e-post: gerd.backman@lio.se

 

 

 

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch