Oanade möjligheter

Krönika 25 apr 2017
Dela artikeln

Miljön är fantastisk. Vi är i Stockholms skärgård på konferens-anläggningen Djurönäset, med havet utanför fönstren. Det är en gemensam forskningskonferens för odontologiska institutionen på KI och odontologiska fakulteten på Hong Kong University (HKU). En blandning av seniora forskare, doktorander och sådana som vill bli. Det varvas föreläsningar av gäster och värdar, med korta rapporter av doktorander. Klok schemaläggning med rikliga pauser för professionell och social interaktion. Det är så bra det kan bli.

Sedan något år är Faculty of Odontology vid HKU nummer ett (1) i världen, på en av rankningslistorna över världens mest framstående forskande odontologiska universitetsmiljöer. Det är lockande att försöka förstå hemligheten. Under dagarna på Djurö kan jag inte endast utifrån forskningsrapporterna finna vilka framgångsfaktorerna är, men det finns naturligtvis annat bakgrundsmaterial som inte framkommer i just detta sammanhang. Det är inte avundsjuka som präglar tillställningen, utan snarare nyfiken, generös gemenskap.

Flera rapporter, oberoende av ursprung, handlar om kopplingen orala sjukdomar–allmän hälsa och det orala mikrobiomets koppling till och betydelse för gastro-intestinalt mikrobiom. Det känns som att vi ännu bara gläntat på dörren till väsentlig framtida kunskapsutveckling. Och med totalt olika bakgrund talas i samförstånd om analys av patientens upplevda livskvalitet som ett prioriterat område. I en sammanfattning av betydande faktorer för framgångsrik forskning poängteras den viktigaste: ”Var positiv!” Det är lätt att instämma.

Björn Klinge, vetenskapsredaktör

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch