Och så kom baksmällan

Krönika 10 apr 2018
Dela artikeln

I förra numret skrev jag om Facebook och deras nytänkande. Veckan efter exploderade nyheten om att 50 miljoner amerikaners data sålts och/eller läckt från Facebook i mer eller mindre medvetet samarbete med det brittiska företaget Cambridge Analytics, som varit inblandade i olika valkampanjer med diverse ”kreativa aktiviteter”.

Vilken baksmälla! Eller rysare, om man så vill, inte minst för Facebook som kanske nu äntligen vaknat till vad gäller skyddet av all data som vi användare skänker bort genom våra profiler (och skuggprofiler, läskigt nog). Och valåret får helt klart en ny dimension av misstro och farhågor kring demokratins ställning.

Jag tar liksom många andra svenskar demokratin i Sverige för given, men det kanske är dags att tänka om och vara mer vaksam? Det är svårt att värja sig mot aktörer som Cambridge Analytics, men vi måste bli mer på vår vakt mot oetiska påverkansförsök, den saken är klar. Källkritik är till exempel en bra metod.

En som har sin etiska kompass väl kalibrerad är Umeåprofessorn Margareta Mohlin som vi porträtterar i det här numret (sidan 36). Hon poängterar att grundläggande för etiken är respekten för andra människor.

Respekten som positiv kraft går igen i allt gott vi människor gör, tänker jag när jag ögnar igenom innehållet i det här numret: På etiksidorna (sidan 45) skriver Etiska kommitténs Erik Kollinius om vuxenmobbning, där brister ju definitivt respekten för en medmänniska!

Du får också träffa forskaren Thomas List (sidan 58), som betonar vikten av nätverk och goda samarbeten för framgångsrik forskning. Vi skriver även om hur Folktandvården Skåne utbildar medarbetare för att uppmärksamma våld i nära relationer (sidan 20).

I Finland pågår en stor förändring inom tandvården. Där har hittills den offentliga tandvården skötts av kommunerna. Nu vill man skapa en ny regional nivå, landskapet, som ska hantera tandvården och även öppna upp för större valfrihet för finnarna. Via en kundsedel ska de fritt kunna välja privat eller offentlig tandvård till samma kostnad. Läs mer om detta på sidan 16.

Här hemma är många bettfysiologer upprörda över hur landstingen i ökande grad utformar ersättningssystemet i kollision med socialstyrelsens riktlinjer för behandling av vissa grupper av patienter med smärtproblematik. Vi har trängt ner i problemet på sidan 51.

På vetenskapssidorna hittar du även denna gång ett helt gäng lovande forskare från odontologiska forskarskolan som presenterar sina projekt. Det lovar gott inför framtiden!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch