Det är Odontologisk Riksstämma och det är Världsdiabetesdagen. På kvällen är det insamlingsgala på tv för diabetesforskning och världsdiabetesdag.
I det ena sammanhanget vigdes en hel halvdag åt sjukdomspanoramat. I det andra sammanhanget var det – som vanligt – dödstyst om kopplingen munhälsa och diabetes.
Man hamnar på jorden igen, efter att ha flugit bland molnen en hel eftermiddag på riksstämman. Det har aldrig hänt – hittills, tillägger optimisten – att en insamlingsgala på tv har uppmärksammat kopplingen oral infektion/inflammation och diabetes.
Ett starkt samband, som går i båda riktningarna: individer med parodontit har ökad risk för diabetes, och individer med diabetes har mer komplicerad parodontit. Kanske kommer även de som anser sig företräda diabetiker att ta till sig att munnen är en del av kroppen. Inte minst för diabetiker. Kanske särskilt för diabetiker.
Socialstyrelsen lämnade nyligen sin slutrapport ”Kartläggning av hinder för samverkan mellan tandvård och hälso- och sjukvård”. Där konstateras att ett viktigt område för samverkan är just diabetes.
Samtidigt konstateras i rapporten att det särskilt inom hälso- och sjukvården brister i kunskapen och att utbildningsmoment saknas om kopplingen mellan allmän hälsa och munhälsa. Inte helt förvånande drar Socialstyrelsen sedan slutsatsen att kunskapen om kopplingen mellan allmän hälsa och munhälsa behöver öka, inte minst inom hälso- och sjukvården.
Därför behövs fler utbildningsmoment som behandlar denna koppling på grundutbildningarna och i verksamhetens fortbildning.
Den som (över)lever får se om nåt händer i detta avseende.