Olösta mysterier

Krönika 24 maj 2017
Dela artikeln

Under några dagar i början av maj sitter jag i ett konferensrum med tolv kolleger från olika delar av världen. Utanför fönstret en gräsmatta ned mot Genèvesjöns strand. Det är vackert så det förslår. Under några intensiva dagar ska vi spåna om inflammation och orala sjukdomar. Varje mötesdeltagare inleder med en halvtimmeslång presentation kring ett förelagt tema och under den närmaste timman sker sedan en livlig diskussion om det som framförts. Förutsättningen för deltagandet är att ingen detaljdokumentation får spridas kring opublicerade resultat. Det är en befriande mötesform. Ingen fråga för dum. Alla svar inte begripliga förrän efter lång vidare penetration, men ingen ger sig förrän det är hyggligt begripligt. Även om det är tydligt att det finns fler frågor än svar. Mycket är ännu olösta mysterier.

Det är fascinerande att ständigt upptäcka att varje svar leder till ännu fler frågor. Vi kan mycket, men med nya tekniker och nya insikter är det som Pandoras ask: Ständigt nytt att upptäcka. Ett smörgåsbord av frågor som bollas: Vad gör att gingivit blir destruktiv parodontit? Hur kommer det sig att vissa patienter med apikal parodontit svårligen kan uthärda att tanden utsätts för kyla, medan andra finner lindring genom kyla? En återkommande uppmaning, som härmed gärna vidareförmedlas: Det är vanligt att abstracts innehåller felaktiga slutsatser. Läs själv data från resultatdelen i en vetenskaplig artikel och dra dina egna slutsatser. Så får det bli. Men slutsatsen kan ofta bli att vi inte vet det vi tror oss veta.

Björn Klinge, vetenskapsredaktör

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Taggar:
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch