Om fotboll och mäns våld

Krönika 21 maj 2015
Dela artikeln

Ni minns kanske nyheten från härom veckan om Älvsjö AIK:s flicklag i fotboll som spelar i en pojklagsserie? Kanske minns ni då också de reaktioner saken väckte?

Vad som provocerade vissa än mer var att laget inte bara spelade mot killar – de vann över dem också! Något som fick en del att hävda att det faktiskt skulle kunna vara direkt skadligt och knäckande för pojkar att förlora i fotboll mot tjejer.

Jag tänker att det nog är upp till pojkarnas lagledare att se till att hjälpa laget att hantera alla förluster på ett bra sätt och att det är rätt nyttigt för fotbollspojkar att förlora mot flickor.

Det där kom upp häromdagen när vi diskuterade en artikel om våld i nära relationer här på redaktionen. Utan jämförelser i övrigt är det ju inte så svårt att föreställa sig att det är män som känner sig hotade i sin manlighet av att på olika sätt ”förlora” mot en kvinna, som tar ut sin frustration över detta i våld.

Om just detta – mäns våld, eller våld i nära relationer som det ofta benämns i dag – kan du alltså läsa mer i detta nummer av Tandläkartidningen, nummer 6 2015.

Tandvårdens roll i att rapportera misstankar om barn eller kvinnor som utsätts för våld uppmärksammas alltmer. På sidorna 16–17 i detta nummer berättar vi om hur folktandvården i Jönköping blivit bättre på att se tecknen och anmäla misstankar om att barn far illa och om pågående forskning om hur tandvårdspersonal bättre ska kunna uppmärksamma tecken på våld och misshandel.

Vi kommer att fortsätta bevaka den frågan i kommande nummer också.

Intressant är att det var just för sin krönika (i nummer 12 2014) om hur viktigt det är för oss alla, inte minst tandläkare, att inte blunda för att någon är utsatt för våld som vår krönikör Anna Jinghede vann pris för 2014 års bästa kommenterande text på Fackförbundspressens dag i slutet av april. På denna dag deltar de flesta av landets många fack- och organisationstidningar, så konkurrensen är verkligen stenhård.
Vi på tidningen är förstås mycket stolta och glada över priset och som grädde på moset är Tandläkartidningen nu nominerad till ännu ett pris på en gala som heter Guldbladet – Årets omgörning 2014. Mer om det och om Anna Jinghede kan du läsa på sidan 24.

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch