Om ingenting och allting

Krönika 11 feb 2021
Dela artikeln

Det är väl bara att sätta igång med skrivandet, tänker jag i min hemmajobbarvrå. Det brukar komma något ämne flygande så fort tangenterna börjar smattra. Kreativitetens dammar kommer nog även denna gång att öppna sig. Seså! Luckorna har öppnats!

Jag väntar lite. Tangenterna smattrar vidare men inget händer. Tomt. Tyst.

Utanför fönstret kämpar solen för att bryta igenom vintermolnen. Det är kallt, krispigt och snörikt ute, fåglarna är tysta, de sitter väl och burrar upp sig i skydd av någon buske. Bussen kommer nere på gatan. Och går. Fortfarande inga idéer.

Det brukar vara ganska lätt att skriva krönikor, en tanke dyker upp och leder in på en stig av ord och associationer. Det är spännande att se vart det tar vägen, ofta kränger meningarna lite hit och dit innan stickningen så att säga är klar för avmaskning. Men inte i dag. Det står totalt still. Nästa buss kommer och går. Januaritystnaden är ovan efter hösten med alla digitala utmaningar, arbetet med vårt nordiska vetenskapstema, utgivningsplanen för 2021, budget och bokslut och jag vet inte allt. Kanske är det så enkelt att tröttheten efter månader av pandemirestriktioner tar ut sin rätt? Oväntade, inspirerande möten med nya kontakter är numera sällsynta och utblickarna snävare. Du kanske känner igen dig?

Som tur är har dock inte stiltje och tomhet drabbat tidningen och redaktionen i övrigt. Som omväxling mot de reportage och metodartiklar vi vanligtvis inleder med bjuder vi denna gång på en intressant historielektion, munskyddets historia, som du finner på sidan 8. Missa inte delen om de kryddförsedda pappstrutar som användes i syfte att hindra smittspridning.

Nyheterna i detta nummer handlar bland annat om svenska tandläkare i England efter brexit, det är en uppföljning från 2017 då brexit började bli verklighet och vi intervjuade dem första gången. Vi berättar också om nya, snabbväxande kedjan Dentalum, om giftigt innehåll som upptäckts i koltandkräm och mycket annat.

Vår gästkrönikör Pamela Andersson skriver om hur hon ibland drömmer om hur tänderna bara ramlar ut, och att det tydligen är ett vanligt tema för drömmar. (Jag känner igen mig, men har nog trott att det beror på min tandläkarbakgrund som gjort mig överkänslig.) I vår porträttintervju på sidan 28 möter du Ann Wennerberg, professor i Göteborg och expert på implantatytor. Mer om implantat hittar du på forskningssidorna där vi intervjuat Andreas Stavropoulos om ålder som faktor för implantatbehandling. Och sist, men inte minst, hittar du på sidan 48 del två i det nordiska vetenskapliga temat Ojämlikhet i oral hälsa.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch