Om partar i byrålådan

Krönika 2 feb 2017
Dela artikeln

I detta nummer råkade det bli ett visst fokus på tandtekniker, men vad vore en tandläkare utan sin tandtekniker? Du får bland annat möta Åsa Sjöholm, en av 2016 års sex Sverkerpristagare, i vår porträttintervju. För henne är hantverket, trots den digitala utvecklingen, den viktigaste delen av jobbet. Vår metodartikel handlar denna gång om partialproteser, med funderingen att det kanske kommer en renässans för denna behandlingsform i takt med att fler patienter efterfrågar överkomliga alternativ till implantat. Men vem ska konstruera protesen? Tandläkaren har ju ansvaret för konstruktionen och labbsedlar kan vara rolig läsning. ”Täck hela skiten …” kan det till exempel stå, inte så mycket mer. Måhända är det ett uttryck för upprepad frustration eller kanske mer troligt en invand och skämtsam jargong mellan två proffs som jobbat ihop länge och kan varandra. Möjligen är formuleringen mindre lämplig om man betänker att en labbsedel betraktas som journalhandling och ska sparas i tio år.

Studerar man siffrorna som kvalitetsregistret Skapa presenterar i sin senaste årsrapport finner man att karies ökar bland barn i småskoleåldern. Man finner också att åtgärden för att förebygga och behandla karies inte används i särskilt stor utsträckning, vilket är anmärkningsvärt och rimmar illa med ökningen. Dessutom utförs fler och fler stegvisa exkaveringar på vuxna, enligt registersiffrorna. Man anar ett samband, så vi frågade registerhållaren om det fanns ett sådant. På sidan 16 finns svaret och resonemangen.

I detta nummer finner du också del 2 av vårt temanummer om gerodonti. Våra nordiska teman bestäms av de nordiska tandläkartidningarnas vetenskapliga redaktörer gemensamt och långt i förväg, men man kan konstatera att årets tema gerodonti hamnat precis rätt i tiden. Äldrefrågor är hett, både Sveriges Tandläkarförbund och Privattandläkarna har lyft problemen inom äldretandvården i färska rapporter, och i förra numret efterlyste forskaren Pia Skott mer forskning på området. Här presenterar vi ytterligare tre artiklar som handlar om tandsjukdomar hos äldre, om att förebygga bland annat rotytekaries samt om protetik för den åldrande patienten.

Vi presenterar också en ny krönikör, Kjell Asplund, ordförande för Statens medicinsk-etiska råd. Han var generaldirektör för Socialstyrelsen år 2004–2008 och dessförinnan bland annat styrelseordförande för SBU. Hans krönika på sidan 37 tål verkligen att fundera på.

Trevlig läsning!

Hilda Zollitsch Grill, chefredaktör

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch