Stockholm har blivit kallt, sjöng artisten Orup en gång. Han menade visserligen inte i den meteorologiska bemärkelse som jag tänker på, men uttrycket passar särskilt bra nu i januari. Det erbjuder ett visst motstånd att ta sig an kylan och det kan vara problematiskt att få till rätt antal klädlager för att fullt ut kunna njuta av vinterpromenaden.
En del hävdar att det inte finns problem eller motstånd, bara utmaningar, men det är svårt att komma ifrån att ett visst motstånd vässar ens förmågor och gör en uthållig. Men det gör även utmaningar, och i detta det första numret för året får några av dem ta lite plats.
Den ekonomiska utmaningen som förbundet står inför har vi skrivit om tidigare under hösten. Medlemsavgiften från riksföreningarna, som är de egentliga medlemmarna i det gemensamma Tandläkarförbundet, har inte höjts på 13 år. Även om inflationen under motsvarande tid varit låg i Sverige har kostnaden för löner, varor och tjänster ökat med någon procent per år.
Det innebär att förbundets ekonomiska utrymme krympt något för varje år. I detta nummer har vi intervjuat två förbundsstyrelseledamöter om hur de ser på bland annat medlemsavgiftsnivån.
En annan sorts utmaning, att bevisa att det visst går trots att andra hävdar motsatsen, är det som driver Hans Sandberg. ”Jag vill vara en sticka i fingret”, säger han om sin roll i arbetet med att förnya tandläkarutbildningen vid Karolinska institutet. Framtidens tandläkare möter helt andra utmaningar än de som utbildade sig på 1980-talet gjorde.
Samhället och världen hinner förändras en hel del under de fem år man går sin utbildning. Det hinner komma nya, omvälvande forskningsresultat och tekniska innovationer, och det politiska landskapet kan radikalt förändras efter ett enda riksdagsval. Nya konflikter i världen leder till nya flyktingströmmar och bank- och fastighetsbubblor hinner både uppstå och spricka.
Så hur utbildar man tandläkare för en framtid man inte vet så mycket om? Ett sätt, menar Hans Sandberg, är att göra tandläkare skickliga på att läsa av samhällsströmningar.
En annan utmaning, att lära sig svenska, ställs tolv EU-tandläkare som fått anställning i Dalarna inför. Vi har hälsat på i Malung där de pluggar för fullt för att klara de nya språkkrav som började gälla inom EU från och med våren 2016.
Sist, men inte minst, presenterar vi den första delen av årets nordiska tema – gerodonti – med hela 30 sidor vetenskap om olika aspekter av åldrandet och dess påverkan på munhälsan.
Som vanligt samarbetar vi med tandläkartidningarna i Norge, Danmark och Finland i publiceringen av temat. Och som vanligt önskar jag trevlig läsning!