Osannolikt sannolikt

Krönika 12 jun 2014
Dela artikeln

Skidorna glider fort på det isiga underlaget. Fortfarande tycker jag mig ha viss kontroll, men inser nu att spåren leder in i en utförslöpa. Om jag klarar att växla spår bör det vara möjligt att stanna. Annars …

Vid kraschen svimmar jag under ett ögonblick och vaknar av att någon lyfter på min mössa och utbrister: ”Men här ligger ju du!”

Långt ute i ingenmansland har en kollega och hans kompis råkat komma förbi min nedslagsplats och känner igen mig.

Deras lokalkännedom underlättar för räddningspatrullen att komma till min undsättning. En sannolikhetskalkyl skulle visa att det är osannolikt att träffa på en kollega under rådande omständigheter. Det är högst otroligt att det möte som hänt alls kan hända, för att tala med Tage Danielssons ord.

Det blev en omfattande skada i högeraxeln, som nu är opererad och fixerad i ett axellås.

Eftersom jag sedan länge tackat ja till att föreläsa vid en stor kongress i Frankrike är det nu dags att kliva ombord på flyget. Jag har valt ytterplats på höger sida, för att skydda min axel.

Två män har platserna innanför mig. Den som sitter närmast mig kommer att få mitt axellås i sidan, det kan inte hjälpas. Och förresten är vi okända för varandra. Har aldrig setts och kommer sannolikt aldrig att ses igen.

Först tilltalar stolsgrannen mig på engelska och vill kolla att jag sitter hyggligt bra. Så hör jag att de båda talar svenska och jag fäller någon kommentar om detta. Grannen vänder sig mot mig och frågar: ”Visst är du tandläkare? Då är vi kolleger.” Ett osannolikt möte, tänker jag.

Vi är tre föreläsare som delar på eftermiddagspasset vid franska Atlantkusten. Den förste har bländande 3D-presentationer, som möts av publikens jubel. Den andre har också en vacker presentation, med alla publikfriande knep som går att uppbringa. Jag förstår publikens entusiasm. Vackra kliniska fall, mycket skickligt genomförd behandling och väl framfört säljande budskap.

Men här finns ett problem för mig som strax ska äntra scenen med min föreläsning om evidensbaserad behandling. De båda internationella storstjärnorna har gjort en publikfriande framställning över just de metoder som helt saknar evidens. Eller där systematiska översikter visar att genomförda behandlingar på sikt är verkningslösa.

Det känns overkligt osannolikt att försöka presentera sannolika dåliga utfall av den behandling som just presenterats i deras bländande show. Publikens reaktion tyder på att man föredrar behandling som ytterst osannolikt leder till något gott behandlingsutfall, framför evidens om ett sannolikt tveksamt resultat. Hur osannolikt det än kan tyckas.

Eller tvärtom.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch