På distans …

Krönika 30 apr 2020
Dela artikeln

Distanslivet fortsätter och än syns inget slut. Vi på redaktionen gör tidningen från våra köksbord även denna gång, och börjar så smått vänja oss vid oskarpa videolänkar och ibland hackande uppkopplingar. Men det går bra, det handlar ju om att rädda liv. De oundvikliga fysiska mötestillfällena, till exempel när alla sidor hänger uppe för genomgång innan trycklämningen, blir desto mer uppskattade.

Situationen kring covid-19 är naturligtvis mer bekymmersam för dig som har en privatklinik som går på sparlåga, som gänget i Karlskoga som vi berättar om på sidan 40 i det här numret.

En sak som oundvikligen följer i krisers spår är desinformation. En rapport skriven av Patrik Oksanen och Henrik Sundbom, ”Informationspandemi, desinformation i skuggan av coronakrisen”, ger en intressant och obehaglig bild av vad vi utsätts för. De skriver bland annat: ”Spridningen av coronaviruset är inte bara en pandemi, det har också utvecklats till det WHO klassar som en informationsepidemi med omfattande ryktesspridning över hela världen. Det finns en lång rad olika aktörer som har olika intressen i att sprida felaktigheter och desinformation kring viruset och som nu sett en möjlighet att använda tillfället för sina syften.”

Det handlar om statliga aktörer som Kina och Ryssland, om ideologiska aktörer på högerkanten som vill destabilisera samhället eller ser konspirationer i varje kris. Och om ekonomiska intressen kring annonsintäkter och försäljning av alternativmedicin och påstådda botemedel, som kolloidalt silver och fiskolja.

Stängda gränser och karantän hjälper inte när det gäller desinformation, där är fältet fritt och vidöppet. Här har vi som individer ett ansvar att fundera över vår roll och vårt ansvar i samhällsdebatten och i spridandet av information som kan vara felaktig, till exempel på sociala medier.

Så några ord om det här numret: Vi har i en enkät frågat skyddsombud och fackliga representanter i alla regioner hur de ser på arbetsmiljön inom tandvården. Bland annat kan man se hur arbetsplatsens storlek och synen på ledarskapet tycks hänga ihop; det är svårt att vara chef över många. Mer om enkäten hittar du på sidan 18. Hur arbetsmiljön fungerar på en tandvårdsbuss skildras i reportaget på sidan 8 och i Porträttet tar vi tempen på förbundsordförande Chaim Zlotnik, som nu hunnit bli rejält varm i kläderna.

Och så förstås en hel del nyheter om coronapandemin och covid-19. Vi lägger också ut extra mycket nyheter på webben eftersom läget ändras så snabbt.

Var rädd om dig!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch