På resa genom Idyllien

Krönika 2 jun 2022
Dela artikeln

Jag sitter på tåget på väg mot Alingsås och det är vår, eller kanske till och med försommar. Jag ska åka fram och tillbaka över dagen, så det är första tåget som gäller, med avgångstid 6:07. Det är så tidigt att min buss inte börjat gå, så jag får promenera en bit i den tidiga morgonen. Fåglarna sjunger och deras drillande ljuder ovanligt starkt i frånvaron av bilar, bussar och tåg som annars skymmer ljuden.

Jag hör till och med vinden susa och låter mina lungor fyllas av morgonluften. På tåget blir jag bjuden på kaffe – ”ni är ju så få som ska resa i dag” säger den trevliga tågvärden när vi rullar iväg. Landskapet susar förbi utanför fönstret, försiktigt grönskande fält, blyga lövskrudar på träden och blommande buskar. Ett betande rådjur på en åker svischar förbi. Vi passerar skogar, några ödehus och små skogsvägar och så susar Töreboda förbi utanför fönstret, klockan har hunnit bli åtta men det är inte mycket till rusningstrafik i trakten. Stora fält breder ut sig åt alla håll. ”Gammal havsbotten” brukade min mamma säga när familjen åkte bil och passerade slätter av den här sorten. Det var alltid en kittlande tanke att det en gång varit hav där vi nu rullade fram.

Det är ett vackert land vi bor i, fridfullt, nymornat och idylliskt, välordnat och tryggt. Till och med ödehusen ser välmående ut. Inga kratrar efter raketer, inga söndertrasade hus, bilar, lekplatser och rostiga rester av stridsvagnar. Inga skotthål i väggarna och gapande hål i höghusfasader. Inte som i Ukraina. Jämfört med situationen där känns gängvåldet här som ett futtigt, hanterbart och avgränsat problem, och nu har den frågan hamnat i skymundan.

Men åter till kriget:  I det här numret har vi besökt en akutmottagning i Stockholm där tandläkaren Anna Melnykova, som ursprungligen kommer från Ukraina, ibland jobbar. På senare tid har hon träffat många av sina tidigare landsmän på kliniken, och sett att särskilt barn i Ukraina inte alls har mött samma tandvård som svenska barn. Reportaget hittar du på sidan 8.

Vi har också intervjuat Elisabeth Wärnberg Gerdin på Socialstyrelsen, som nyligen fått titeln medicinalråd i tandvård. Intervjun hittar du på sidan 24. Under vinjetten Klinik & Praktik hittar du en artikel om hur olika typer av missbruk manifesteras i munnen, och vad du kan göra som tandläkare när patienten väl söker tandvård. Debattlusten har tagit fart, bland annat diskuteras käkledens komplexa funktion på sidan 45, och på sidan 23 hittar du ett debattinlägg om sealers, N2 kontra AH Plus. Och som vanligt mycket mer, trevlig läsning!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch