Parodontit och nattsömn

Krönika 9 maj 2017
Dela artikeln

I en nyligen publicerad artikel presenteras ett överraskande samband mellan sömn och parodontit. Det hävdas att risken för parodontit ökar med längre nattsömn. Är det dags att rekommendera patienter att sätta tillbaka väckarklockan ett par timmar för att undvika parodontit? Riskfaktor kan vara ett svårtolkat begrepp som lätt misstolkas.

Under en humoristisk rubrik i den ansedda tidskriften BMJ ställs frågan om risk på sin spets: Är kaviar en riskfaktor för att bli miljonär? Författaren menar att det först måste fastställas om riskfaktorer knyts till diagnostik, prognos, behandling eller etiologi. Om vi översätter författarens resonemang till parodontit så kan vi formulera ett antal frågor: Kan kunskap om patienters sömn stödja oss vid diagnostiken av parodontit? Är lång nattsömn en faktor som ökar risken för en frisk individ att insjukna i parodontit? Får behandling bättre effekt om patienten samtidigt sover kortare tid? Och slutligen: Är parodontit orsakad av lång nattsömn?

Författaren till artikeln i BMJ lyckades aldrig svara på frågan om konsumtion av kaviar ökar risken för att bli förmögen. Frågeställningen kan tyckas banal, men i praktiken är den komplicerad. Det kan inte uteslutas att slutsatserna kring sömn drabbas av samma öde. Inte sällan möts vi av rubriker om faktorer som påverkar risken för sjukdom. Vi borde nog reflektera mer över vad som döljer sig bakom sådana slutsatser.

Thomas Jacobsen, vetenskapsredaktör

Text: Thomas Jacobsen

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch