Positiv anda av samverkan

Krönika 9 maj 2018
Dela artikeln

Håller en föreläsning för diabetesteam: drygt 200 sjuksköterskor och 100 läkare. Samtliga deltagare är utrustade med mentometerknappar och jag ställer några frågor.

En gäller hur vanligt man tror att tandsjukdomar är, jämfört med allmänsjukdomar som cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Nästan alla prickar rätt, att karies är världens vanligaste icke smittsamma sjukdom.

Ytterligare en fråga handlar om att tandvården skulle kunna bidra till tidig upptäckt av misstänkt diabetes genom provtagning och hänvisning av patienter till sjukvården.

97 procent av sjuksköterskorna och 90 procent av läkarna instämmer helt eller delvis. Känns onekligen som en möjlighet till samverkan.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch