Rena julafton för vården

Krönika 18 dec 2014
Dela artikeln

Ett år har gått och ett nytt tar snart sin början. Vi har försökt oss på att lista ett antal av 2014 års viktigaste händelser inom tandvårdsområdet på sidorna 16–17 i detta nummer. Läs och se om du tycker att vi missat något.

För tidningen var 2014 ett bra år, även för tandvården i stort, tror jag.

Men vad händer då framåt? Själv drar jag till med den inte alltför vågade gissningen att världen och vården står inför en accelererande omvälvning kommande år. Det handlar förstås om teknisk utveckling och demografi. Men också om att hälsofrågor fortsätter bli allt viktigare. Och tandvårdsfrågor intressantare, då det blir tydligare att munhälsa och hälsa i stort hänger ihop.

Jag tror också att jämlik hälsa, så jämlik som möjligt, blir ett allt viktigare mål. Jag läste nyligen ett intressant inlägg om det, där Anders Ekholm, vice vd på Institutet för framtidsstudier, tidigare analyschef på Socialdepartementet, påpekar att jämlik hälsa bara kan uppnås om vården blir ojämlik.

Konstigt? Nej, för att nå jämlik hälsa måste mer av vårdens resurser läggas på preventiva insatser för dem som har störst risk att få hälsoproblem, skriver Ekholm, som också menar att vi snart kan ringa in exakt vilka individer de där resurserna bör satsas på. Detta genom Big data, något som stora webbföretag och andra multisar för länge sedan insett potentialen i.

Big data består av all den detaljerade information som samlas in om var och en av oss via våra internetvanor, webbsökningar, mobiler, appar, kontokortsbetalningar, kollektivtrafikkort, biltullar et cetera.

Informationen kan användas till allt från kommersiella erbjudanden just för dig, till exempel trafik- och stadsplanering, storskalig övervakning – eller förutsägelser om din hälsa.

Genom dessa data kan man gå rakt in i den lilla världen och koppla ihop allt: hur mycket du rör dig med dina matvanor, hur mycket du dricker, din familjesituation, ditt sociala nät,  hur mycket du sover – med mera, med mera. I SVT:s Vetenskapens värld påstod forskare sig kunna se vem som ska bli deprimerad, och när de ska bli det, utifrån Big data.

I denna tidning möter du tre personer som tillsammans har över 100 års erfarenhet från dentalbranschen. Vilka förändringar har de sett? Vad tror de om framtiden? Läs på sidorna 40–46.

Tack till våra läsare och annonsörer för ett bra år, vi ses 2015.

God jul och gott nytt år!

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch