Renovering med sikte på framtiden

Krönika 2 apr 2014
Dela artikeln

Inom sjukvården har kostnaderna för inhyrd personal skjutit i höjden under flera år. Vi pratar om miljardkostnader. Trots att Sveriges Kommuner och Landsting uttryckligen sagt att utvecklingen måste brytas, behöver landstingen uppenbarligen lösa akuta personalbehov på detta sätt.

I tandvården finns tydligen inte samma behov, här kan patienternas vårdbehov på de flesta håll tillgodoses med ordinarie personal. På en del håll behöver dock personal hyras in och folktandvårdens nota för detta slutar på cirka 60 miljoner kronor under de senaste fem åren, visar Tandläkartidningens granskning som du kan läsa om på sidorna 6–7 eller här i Miljonnota för inhyrd personal.

När personal hyrs in till tandvården handlar det ofta om specialistvård, till skillnad från den vanliga sjukvården där inhyrning ofta löser brist på baspersonal. Inom sjukvården finns det i dag också ett stort antal bemanningsföretag som gör ganska goda inkomster på uthyrning av läkare och sjuksköterskor. Hur det ser ut med det inom tandvården återkommer vi till.

En sak som styr storleken på notan för inhyrd personal är förstås tillgången och efterfrågan på tandläkare. Det framtida behovet är en viktig fråga för lärosätena och inte minst studenterna, som ju ska få jobb när de kommer ut. Frågan om hur många tandläkare det kommer att behövas år 2025 har samhälls­odontologen Sven Ordell försökt att besvara i en vetenskaplig artikel i detta nummer. Läs mer på sidorna 72–76 eller i Så kommer behov av tandläkare att förändras.

Läs också om att utbildningarna i dag inte blir helt likvärdiga för de tandläkarstudenter som snart ska examineras från de olika utbildningsorterna. Varför? Kolla på sidan 53.

Under den närmaste tiden ska inhyrd personal måla om i mitt hus och helgen tillbringade vi med att plocka ner böcker, tavlor, lampor, gardiner, växter, hyllor, krokar och plocka undan möbler. Jag skriver detta i ett nästan tomt rum där mina nedslag på tangenterna ekar mellan väggarna.

Så det är nu renovering både hemma och på jobbet, där vi som bekant börjat jobbet med att skapa en ny, nyttigare och snyggare Tandläkartidning. Hur det ska bli kommer du att få en del smakprov på under våren.

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch