Respekt för tandvården

Krönika 25 sep 2014
Dela artikeln

När ska tandvården börja visa mig all den respekt jag förtjänar? Fredrik Strage ställer frågan i sin krönika i Dagens Nyheter den 15 augusti.

Kanske har han råkat illa ut i tandvården. I så fall ber jag oförbehållsamt om ursäkt å tandvårdens vägnar.

Eller så har Strage själv passerat gränsen för vad hans tandvårdskontakter kan acceptera. Tänderna är inte hans problem utan tandvårdens. Vi ”dårar, sadister och ockrare” kan väl se till att fixa hans problem? Hans tänder är ju vårt problem, inte hans.

Osökt kommer jag att tänka på en tandhygienist under min utbildning som tipsade en patient som var ointresserad av att följa råd om munhygien: ”Borsta bara den tand du vill behålla. Strunta i resten.”

Det är respekt för självbestämmande.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch