Röd eller vit

Krönika 18 feb 2016
Dela artikeln

Det är ett privilegium att få lyssna på en inspirerande kollega som föreläser. Just nu är jag i Norge och lyssnar på en dansk kollega. Nordiskt samarbete på bästa sätt.

Plötsligt ställs en fråga till oss i publiken: ”Är du en röd eller vit tandläkare?”

Jag måste tillstå att begreppet är nytt för mig och ser nog lite frågande ut, men behöver inte fundera länge innan hon förklarar: ”Är du vit sysslar du med tandens estetik, är du röd bryr du dig om mjukvävnader och parodontiet.”

Det får mig att tänka på när diskussionen gällde svart eller vit. Då var det fyllningar som gällde: amalgam som svart, eller silikat eller ”plast” som vitt.

Nu gäller alltså frågan: Röd eller vit?

Visst måste man vara ”både och” – röd och vit – inte ”antingen eller”? Eller hur?

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch