Rovdjurstidskrifter

Krönika 5 jul 2018
Dela artikeln

Nyheter om björn (sic!), lodjur, järv, varg? Nej, det handlar inte om Svensk Jakt, Svenska Jägareförbundets tidskrift sedan 1863. Det handlar om så kallade rovdjurstidskrifter, som med fagra falska löften till intet ont anande forskare utlovar snabb publicering av vetenskapliga artiklar mot betalning, efter fejkad referentgranskning och påstådd seriös handläggning.

Det är ett fenomen som uppmärksammas av Vetenskapsrådets tidskrift Curie. Detta kan påverka spridning av falska nyheter och trovärdigheten av vetenskapen i sig. Det finns förstås inget särskilt skyddsnät för odontologi. Olustigt och oroande, särskilt om tveksamma artiklar kan citeras som evidens för behandling. Ett gott råd: Sky allt som verkar misstänkt.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch