Sälmatning i budgettider

Krönika 29 sep 2016
Dela artikeln

En gång är ingen gång, två gånger en vana, sägs det. Nu, med denna min andra krönika, borde jag alltså vara en van Tandläkartidningskrönikör.

Nåja, det betyder förstås inte att jag är helt varm i kläderna ännu. Kanske ska man heller aldrig bli för van, varm och säker? Ett visst mått av frågande och tvekan håller en trots allt på tå.

Sedan förra numret har sommarstiltjen övergått i hösttermin, inte bara för dig som är tandläkarstudent.

Riksdagen har också återsamlats och smakbitar ur höstbudgeten delas som bäst ut till väntande medieuppbåd som sillar till Kolmårdens sälar. Bland annat aviseras mer pengar till äldretandvård. Den sillen lär vi följa upp i kommande nummer, om nu budgeten går igenom utan motbudgetar och taktikröstande riksdagsledamöter, vill säga.

Även myndighetsrapporter börjar ramla in i redaktionens mejlbox.

UKÄ rapporterar till exempel om hur det går med etableringen för tandläkare från andra länder som kompletterat sin utbildning i Sverige. Vi skriver också om en fransk forskningsstudie som visar minst sagt intressanta olikheter i utbildningsinnehåll mellan tandläkarutbildningarna inom EU.

Däremot verkar det gå trögt för Socialstyrelsen att formulera riktlinjer för praktik för dem med utländsk utbildning, så den nyheten får vi återkomma till. Vi har dock hört från säker källa att riktlinjerna är på gång. När som helst.

I förra numret berättade vi om pedodontisten Karin Högkil som värnar om barn med särskilda behov. I detta nummer får du träffa ännu en person som tar barns behov på största allvar – tandläkaren, polisen och kriminalteknikern Anna Jinghede som har ett stort engagemang för utsatta barn.

Tjatigt? Nej, vi tycker inte att barns behov någonsin blir tjatiga och som tandläkare kan du göra stor skillnad eftersom du ofta kan upptäcka varningssignaler hos barnen som andra förbisett. Läs får du se!

Om varningssignaler handlar också vår metodartikel – varning för haverier, rättare sagt. Kloke protetikern Anders Tullberg guidar dig till en lyckad implantatbehandling och ger råd om hur du undviker de vanligaste fällorna.

Bland annat handlar det om att ta sig tid att berätta om alternativen, om riskerna och att våga säga nej när det inte finns förutsättningar för ett lyckat resultat på det sätt som patienten tänkt sig.

Inte alltid så lätt när en intensivgooglande patient tar plats i stolen. Men nödvändigt, för det är faktiskt du som vet bäst.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch