Samarbeten inspirerar

Krönika 26 aug 2019
Dela artikeln

Jag ska inte skriva något om att sommaren är slut och att jag hoppas att du fått vila ut, ha roligt och hunnit tänka nya tankar. Nej, och inte heller något om att vi tar nya tag, siktar mot en höst full av möjligheter och spännande utmaningar. Det får andra skriva i sina krönikor, här får det handla om något annat.

Som att vi just sjösatt en ny organisation för Tandläkartidningens annonsförsäljning. Nya samarbeten är alltid roligt och inspirerande, och genom att samarbeta med mediasäljbolaget MediaKraft breddar vi nu kompetensen och satsar mer än tidigare på platsannonsområdet.

En nyhet är att vi inom kort kommer att lansera en helt ny jobbsajt på vår webb. Den kommer att få ett nytt utseende, vara mer överskådlig och lättnavigerad än vår nuvarande, och ha flera nya sökfunktioner. Så håll utkik på tandlakartidningen.se under september månad.

Glädjande är också att nu nästan 500 personer laddat ner Tandläkartidningens app, där du förutom färska nummer även hittar gamla nummer att bläddra i. Du hittar appen där andra appar finns för nedladdning, och information om hur du skapar inloggning finns på vår hemsida.

I det här numret får du på sidan 8 träffa den krigsplacerade tandläkaren Ingvar Persson i Karlskrona, som funderat en del på vad krigsplaceringen innebär av ansvar och förpliktelser. Vi reder ut vad som vilar på vårdgivaren och vad som är samhällets ansvar för att se till att det fungerar.

Du får också träffa folktandvårdschefen i Region Norrbotten, en entusiastisk nytänkare som insett att tandläkarbristen kräver nya arbets- och tankesätt om tandvården ska kunna leverera. Tandläkarbristen påverkar även remissflödet till specialisttandläkarna. Mer om detta hittar du på sidan 15. Vi har också på sidan 18 följt upp en tidigare kartläggning av hur det står till med miljöcertifiering inom tandvården, och en hel del har hänt.

Björn Klinge tar i sin krönika på sidan 45 upp tidskriften Lancets ovanliga, och svidande, kritik mot tandvårdens oförmåga att hantera den globalt sett stora bördan av oral ohälsa genom att i för stor utsträckning ägna sig åt en behandlingsinriktad, högteknologisk och specialiserad interventionstandvård.

I två artiklar låter man piskan vina och menar att tandvården globalt borde svara upp bättre mot befolkningarnas behov av förbättrad oral hälsa. ”Radical reform of dental care systems is now urgently needed”, skriver Lancet bland annat och efterlyser större fokus på prevention och ekonomiskt överkomlig tandvård för fler befolkningsgrupper.

Den fria tillgången på socker är en stor bov, liksom politikernas oförmåga att stå emot sockerindustrins påtryckningar och till exempel införa sockerskatt, menar Lancet. Jag tror inte den svenska tandvården är det som Lancets författare främst tänker på som exempel på oförmåga att hantera den orala folkhälsan, men deras resonemang är tänkvärt ur ett globalt perspektiv.

Trevlig läsning!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.