Samma yrke – olika villkor

Krönika 27 sep 2012
Dela artikeln

När jag läser artiklarna i detta nummer ser jag att två så olika ämnen som belastningsskador hos tandläkare och användandet av de nationella riktlinjerna från varsitt håll belyser de olika villkor tandläkare arbetar under.

På den stora kliniken med många anställda tandläkare – offentligt eller privat – styr den enskilde tandläkaren allt mindre över sin tid, stressen ökar och återhämtningen blir sämre. En känd orsak till belastningsskador.

Den ensamme privatpraktikern kan å andra sidan styra över sin tidbok (naturligtvis med de begränsningar som hänsynen till ekonomin kräver) men tvingas ofta sköta hela administrationen efter mottagningstid. Förvisso en stressfaktor, men den kanske inte sätter sig i nacke och axlar på samma sätt som när man utför precisionsarbete vid stolen under en tidspress man inte kan påverka. (Läs mer på sidan 16.)

I artikeln om tandvårdens arbete med de nationella riktlinjerna konstateras att man i stora organisationer – inte bara inom folktandvården – har en fördel av just sin storlek när det gäller att sprida och utbyta kunskap om riktlinjer för olika behandlingar.

Här nämner tandläkaren som deltagit i en enkätundersökning hur roligt det är att få jobba med riktlinjerna eftersom de handlar om odontologi och inte ekonomi.

Den ensamme tandläkaren som kanske har ett jämförelsevis mer begränsat kollegialt utbyte kan ha betydligt svårare att komma igång med införandet av de nationella riktlinjerna på kliniken. (Läs mer på sidan 29.)

Där tandläkaren på den stora kliniken har fysiska känningar av den ekonomiska stressen har den ensamme kollegan bra kontroll; där tandläkaren på den stora kliniken är omgiven av kolleger att tala riktlinjer med är enmansklinikern hänvisad till skriftlig information utifrån.

Det var ett bra tag sedan skiljelinjen mellan arbetsvillkoren inom tandvården konsekvent gick mellan privattandvård och folktandvård. Nu blir det allt tydligare att den går mellan stora kliniker och små.

Den senare kan faktiskt vara en folktandvårdsklinik som hålls igång av en tandhygienist och en tandsköterska med en stafettandläkare på besök.

 

Text: Christina Mörk, chefredaktör

Dela artikeln
Christina Mörk, chefredaktör
Christina Mörk, chefredaktör
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen till och med 31 maj 2013.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören.: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch