Sanningen om tänder

Krönika 24 jan 2019
Dela artikeln

I mellandagarna visades två tv-program med rubriken ”Sanningen om tänder”, från brittisk vetenskapstelevision, inspelade på King’s College i London (sök på ”tänder”på SVT Play, programmen är tillgängliga till den 29 januari).

I mitt tycke mycket sevärda program (med några mindre sakfel som att tandtransplantation är en revolutionerande nyhet och felaktiga data om hållbarhet av implantat). Det som särskilt fångade mitt intresse var hur man använde provtagningar på patienter för att förklara biologiska skeenden vid karies och parodontit.

Mindre hantverk och mer (tand)läkarvetenskap. Jo, jag vet att det provocerar. Vi är bra inom tandvården. Men bra kan bli bättre.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch