Sårbart, hållbart och underbart

Krönika 13 feb 2020
Dela artikeln

Ett par saker har länge stått på min projektlista. Det ena är att börja använda e-böcker och läsplatta i stället för vanliga böcker och att köpa nya längdåkningsskidor.

Mitt nya, hållbara, klimatsmarta och handväskvänliga bibliotek rymmer 8 000 böcker, berättade expediten i läsplatteaffären. Underbart, det känns långsiktigt och bra, särskilt med tanke på att det kan bli mer hemmatid nu när coronaviruset härjar. Antalet insjuknade fördubblas var sjunde dag, enligt experterna, så när du läser det här är det högst troligt att smittan nått även hit.

Många av oss minns säkert svininfluensan 2009, den senaste pandemin. I Sverige dog färre än 30 personer, att jämföra med cirka 1 000 dödsfall som den vanliga säsongsinfluensan brukar orsaka. Av det man vet hittills verkar coronaviruset vara en ganska lindrig sjukdom, om man inte tillhör någon riskgrupp, vill säga. Trots det lär det nog bli lite mer inomhuskurande, jag väljer hellre en god e-bok i soffan än en folksamling på stan, så min läsplatteinvestering blev av i rättan tid.

Det blev skidor också. Ingen köper tydligen skidor i Stockholm denna vinter med total snöbrist, varma vindar, fullt utslagna snödroppar och blommande körsbärsträd i Kungsträdgården, så rean var rekordtidig och svår att motstå. Men beslutet att uppgradera utrustningen fattade jag redan förra året. Då slutade skidturen med en totalhavererad bindning halvvägs i spåret och en neslig återfärd på bara en skida. Nu fattas bara snön.

Men en trasig bindning väger lätt jämfört med denna veckas projekt: Vi ska byta server och datorer på redaktionen! Jag ser framför mig hur vi i ett huj förlorar alla dokument och bilder, ja allt. Som tur är har vi dessförinnan hunnit fylla det här numret och skicka det till tryckeriet.

Ur innehållet denna gång: Forskaren Thomas Kvist är svensk representant i arbetet med det vetenskapliga temat om sambandet mellan oral och allmän hälsa, intervjun med honom hittar du på sidan 44, och del 2 i temat börjar på sidan 54.

Vi har också intervjuat Annika Julihn som ägnar sig åt kliniknära forskning inom pedodontiområdet, henne träffar du på sidan 30. Reportaget på sidan 8 berättar om amalgamanvändning i Bangladesh. Eftersom det fanns så många intressanta bilder har vi dessutom gett reportaget ett extra uppslag. På nyhetsplats berättar vi om den nya läkarutbildningen och hur lite den innehåller om oral hälsa.

Missa inte heller examensbilderna från Göteborgs universitet och Umeå universitet på sidorna 72–73: Vi säger stort grattis till Sveriges färskaste tandläkare!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch