Skönsång kan bli smittsång

Krönika 17 sep 2020
Dela artikeln

Min kör har äntligen tagit sig ton igen. Försiktigt, utomhus och med handspriten redo och behörigt avstånd mellan oss trotsar vi utomhusakustiken, sensommarens kyligare vindar, ekande husväggar och förbipasserandes konfunderade blickar. Men vi kan ses och vi kan sjunga tillsammans, äntligen. Och hittills har vädret stått oss bi. Senare i höst blir det smågruppsövning inomhus som gäller, med digital medhörning för de övriga via livesändning på Facebook. Någon sa att Sverige har 600 000 aktiva körsångare och jag vet åtskilliga tandläkare som sjunger
i kör, så du kanske känner igen dig?

De senaste dagarna har smittsamheten i samband med sång dryftats i både radio och tv. Stark sång i höga lägen orsakar längst spridning av aerosol och droppar enligt en svensk studie på ett blandat gäng sångare. En tystsjungande manskör borde alltså vara relativt ofarlig medan en damkör som sjunger för full hals är rena pandemikatalysatorn. Eller hur man nu ska tolka denna nya kunskap. Dirigenten torde vara mest illa ute som får ta emot allt som sjungs ut, både ljud och virus, men jag är osäker på om den aspekten har uppmärksammats. En fördel med att jobba hemifrån, som vi på redaktionen fortsätter att göra även i höst, är att man hemma kan sjunga så högt man vill, om inte grannarna sätter stopp.

I detta nummer bjuder vi på en Metod-artikel om ortognatkirurgi, något som man utför mycket av i Värmland. Vi skriver förstås också om pandemin och bland annat om vilka konsekvenserna blir för terminsstarten på grundutbildningarna. Vi berättar också om de nya reglerna för digital tillgänglighet som snart träder i kraft.

Vidare kan du under vinjetten Karriär läsa om idrottsodontologi, eller ”Sports Dentistry” som det heter i USA. Porträttintervjun har vi denna gång gjort med Christina Storm Mienna som, mycket tack vara sin egen samiska bakgrund, har tagit sig an samernas hälsofrågor i sin forskning.

Debatten kring ett eventuellt nytt lärosäte i Jönköping fortsätter, och handlar bland annat om att bekymren kring den redan konstaterade bristen på kompetenta lärarkrafter inte blir mindre med ytterligare ett lärosäte att bemanna. Bland forskningsnyheterna kan du ta del av nya rön kring burning mouth-syndromet och kring ärftlighet och karies.

Vår vetenskapliga artikel handlar denna gång om varför tandläkare uppfattar beprövad erfarenhet som de gör. Intressant nog visar resultaten bland annat att de tandläkare som besvarat enkäten graderar beprövad och personlig erfarenhet som bas för sunt beslutsfattande högre än vad läkare gör. Avsaknaden av systematiska studier inom tandvården kanske kan vara en förklaring till detta, menar artikelförfattaren. Vad tror du?

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch